Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Η παγκόσμια κατάταξη των startups: Τα κορυφαία οικοσυστήματα και οι κλάδοι που «τρέχουν»

Το Global Startup Ecosystem Report 2023 (GSER 2023) που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Startup Genome προσφέρει μία ολοκληρωμένη ανάλυση στην παγκόσμια αγορά των startups τη χρονιά που πέρασε. Αντλώντας πληροφορίες από δεδομένα που αφορούν περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια startups σε 290 οικοσυστήματα παγκοσμίως, το report ρίχνει φως στη μεταβαλλόμενη δυναμική και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο οικοσύστημα.

Τα κορυφαία οικοσυστήματα στον κόσμο

Τα τρία μεγαλύτερα οικοσυστήματα έχουν διατηρήσει τις θέσεις τους από το 2020, με τη Silicon Valley να παραμένει στην κορυφή, ακολουθούμενη από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο που ισοβαθμούν στη 2η θέση. Η Βοστώνη και το Πεκίνο βρίσκονται στις θέσεις 6 και 7 αντίστοιχα, χάνοντας από δύο θέσεις. Αυτή η εξέλιξη άνοιξε τον δρόμο στο Λος Άντζελες να ανέβει στην 4η θέση και το Τελ Αβίβ στην 5η κερδίζοντας και τα δύο από δύο θέσεις. Η Σιγκαπούρη μπήκε για πρώτη φορά στο top 10, ανεβαίνοντας 10 θέσεις (8η από 18η) – πρόκειται για τη μεγαλύτερη βελτίωση στην κατάταξη – ενώ το Μαϊάμι έχει επίσης κάνει εντυπωσιακή πρόοδο, φτάνοντας στα 30 κορυφαία οικοσυστήματα (23ο), μια βελτίωση κατά 10 θέσεις από πέρυσι.

Τα κορυφαία οικοσυστήματα στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, αρκετά οικοσυστήματα ξεχώρισαν στην κατάταξη. Το Λονδίνο παραμένει το κορυφαίο οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας στην Ευρώπη (3o στον κόσμο), σημειώνοντας άνοδο σε exits αξίας άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των Fintech Wise (12,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και Deliveroo (10,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Το Βερολίνο σκαρφάλωσε στη 13η θέση παγκοσμίως και στη δεύτερη στην Ευρώπη, παράγοντας πέντε νέους μονόκερους το 2022. Το Άμστερνταμ διατήρησε τη 14η θέση συνολικά και την τρίτη θέση στην Ευρώπη, με αξιοσημείωτες αυξήσεις στον αριθμό exits άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων και στον αριθμό των unicorns. Το Παρίσι έπεσε τρεις θέσεις φτάνοντας στη 18η θέση στη γενική κατάταξη, αλλά συνεχίζει να είναι ένα εξέχον ευρωπαϊκό οικοσύστημα, αυξάνοντας τον αριθμό των μονόκερων σε αυτό σε 30. Η Ζυρίχη αξίζει επίσης ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ανέβηκε δέκα θέσεις φτάνοντας στην 36η παγκοσμίως, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη ανάπτυξη σε εξόδους άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων και σε αριθμό unicorns.

Η ανθεκτικότητα της Ουκρανίας

To report GSER 2023 τονίζει την ανθεκτικότητα του οικοσυστήματος startup της Ουκρανίας παρά τις προκλήσεις χρηματοδότησης. Η χώρα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη στον υποτομέα των υπηρεσιών πληροφορικής και αύξηση του αριθμού των μονόκερων. Ενώ η επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις της Ουκρανίας έχει γίνει πιο ριψοκίνδυνη, οι ώριμες startups συνεχίζουν να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες από διάφορα προγράμματα και ιδρύματα για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την προώθηση της μεταπολεμικής ανάκαμψης, ενώ η συνεργασία της Ουκρανίας με ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενισχύει τη θέση της στο τεχνολογικό οικοσύστημα της ΕΕ.

Μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις VCs, αλλά η Ευρώπη αντέχει και ωριμάζει

Μια αξιοσημείωτη τάση που αποκαλύπτεται από το report είναι η παγκόσμια μείωση της χρηματοδότησης από venture capitals, που παρουσίασε πτώση 13% όσον αφορά το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, παρά τη μείωση, η Ευρώπη και η Αφρική σημείωσαν αύξηση σε Series A deals από το 2021 έως το 2022, επιδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και τις δυνατότητες ανάπτυξης σε αυτές τις περιοχές. Οι ευρωπαϊκές startups επέδειξαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη στα Series B+ deals, παρουσιάζοντας αύξηση 18% στον αριθμό των συμφωνιών και σημαντική αύξηση 160% στο ποσό που συγκεντρώθηκε από το 2018 έως το 2022. Αυτή η τάση υπογραμμίζει την ωρίμανση των ευρωπαϊκών startups και την ικανότητά τους να προσελκύουν μεγαλύτερες επενδύσεις.

Subsectors με υποσχόμενη ανάπτυξη

Παρά τη συνολική οικονομική ύφεση, τα subsectors gaming, blockchain και fintech παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των συμφωνιών VC από το 2021 έως το 2022. Ο τομέας AI & Big Data αναδείχθηκε ως εκείνος με τον υψηλότερο αριθμό συνολικών συμφωνιών VC, αντιπροσωπεύοντας το 28% του παγκόσμιου μεριδίου το 2022. Επιπρόσθετα, o τομέας Advanced Manufacturing & Robotics σημείωσε την υψηλότερη ανάπτυξη στον αριθμό των συμφωνιών Series A παγκοσμίως, ενισχύοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αυτοματοποίηση και τη βιομηχανική καινοτομία.

Ευκαιρίες για καινοτόμες startups

Εν μέσω οικονομικών προκλήσεων, το GSER 2023 υπογραμμίζει επίσης ότι ο κλάδος των startup συνεχίζει να προσφέρει ευκαιρίες. Οι απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας είχαν ως αποτέλεσμα μια δεξαμενή ταλαντούχων ατόμων που αναζητούν νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα. Το report ενθαρρύνει τους επενδυτές να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες των καινοτόμων προϊόντων και να δεσμευτούν στο όραμά τους. Από όλα αυτά εμφανίζεται μία αισιόδοξη προοπτική, καθώς καλύτερες ιδέες αναδεικνύονται και υπάρχει εστίαση σε πιο καινοτόμα προϊόντα.

By