Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Οι πολιτικοί αρχηγοί απαντούν για το φλέγον ζήτημα μεταναστευτικού

Καρφιά και επιθέσεις από μέρους όλων τον προσώπων

debate-twitter-708

Στο ζέον ζήτημα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην τέταρτη θεματική ενότητα του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Την αρχή έκανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά με τις παραπάνω δηλώσεις:

Το μεγάλο πρόβλημα όλο αυτό το διάστημα ήταν η αδράνεια της κυβέρνησης. Ακούσαμε ότι λιάζονται ή ότι ενισχύουν την τοπική οικονομία. Πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Δε μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας το ζήτημα. Η χώρα με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δε μπορεί να ξεχωρίσει ποιοί είναι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο και ποιοι πρέπει να γυρίσουν πίσω. Εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρχει ριζική αλλαγή, με κατεύθυνση πανευρωπαϊκή. Με προστασία των νησιών μας και σεβασμό της προσωπικότητας. Τώρα πρέπει να δράσουμε.

Πάνος Καμμένος 

Η κυβέρνηση ιδίως τους τελευταίους μήνες, έδρασε όπως έπρεπε. Τα πλοία τα οποία μπήκαν, ήταν και δική μας άποψη. Όταν όμως εμείς μιλήσαμε για την κατάργηση του Δουβλίνου ΙΙ, όλοι μας λοιδόρησαν. Τώρα το ζήτησε η κ. Μέρκελ. Πρέπει να κηρυχθούν σε κατάσταση ανάγκης τα νησιά όπου καταφεύγουν πρόσφυγες και να μπουν περισσότερα πλοία.

Δ. Κουτσούμπας

Άμεσα, αυτή την ώρα, θα πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κατακλύσει τα νησιά μας να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους. Σκέφτομαι και παρέμβαση αύριο στην πρωθυπουργό αλλά και στον κ . Αβραμόπουλο ώστε η Κομισιόν να αναλάβει με απευθείας πτήσεις να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους.

Στ. Θεοδωράκης 

Η κατάσταση στα νησιά είναι τραγική. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Η Ελλάδα έχασε χρήματα και επί Νέας Δημοκρατίας και επί ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τους πρόσφυγες και εμείς πρέπει να σταματάμε τις μεταναστευτικές ροές σε συνεργασία με την Τουρκία έξω από την πόρτα μας. Τώρα είναι η μεγάλη ευθύνη της Ευρώπης. Αυτές οι εικόνες την προσβάλλουν.

Π. Λαφαζάνης 

Εγώ δεν είδα στα νησιά να πλουτίζουν από τους προσφυγές, αλλά είδα μια τραγωδία. Μίλησα με τους πρόσφυγες και είδα την κτηνωδία που ζούνε  Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για αυτή την τραγωδία, το δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Χρειάζεται ένα μεγάλο ποσό μεγάλα κονδύλια για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η Ελλάδα είναι η πύλη για αυτή την είσοδο. Μαζί με τα μνημόνια έχουμε και το προσφυγικό πρόβλημα. Μετανάστες έχουμε όμως και εμείς με τη νεολαία μας που προσπαθεί να φύγει από τη χώρα για να επιβιώσει.

Ευ. Μεϊμαράκης

Ερωτηθείς σχετικά με το μεταναστευτικό και τοποθετήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, όπως το σφράγισμα συνόρων ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: Οι επίσημες θέσεις εκφράζονται από τον πρόεδρο. Ο κεντρικός προγραμματισμός είναι πάντα από το κόμμα. Σαφώς δε συμφωνώ με τέτοιες απόψεις, αλλά δε θα φιμώσω συναδέλφους μου. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Του λέω σαφώς και έχουμε και πρέπει να φυλάσσονται. Μας φόρτωσε που μας φόρτωσε 90 δις μη χάσουμε και κανένα νησάκι. Το πρόγραμμα μας για το μεταναστευτικό σαφώς υπάρχουν.

Α. Τσίπρας

Φτάνει με την υποκρισία. Οι προηγούμενοι εξαντλούσαν τη μεταναστευτική τους πολιτική σε επιχειρήσεις σκούπα στην Ομόνοια. Έλεγαν ότι εμείς καλούμε λέει τους πρόσφυγες ενώ βρισκόμασταν μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Εμείς καταφέραμες να βάλουμε το θέμα στην Ε.Ε . Εγώ με τον Ρέντσι.  Αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό αλλά μόνο με ευθύνη.

Απαντώντας στο ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση έφτιαξε action plan μόλις σε 12 ημέρες, ο κ. Τσίπρας, είπε:

Φτάνει πια. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται πάνω στα βήματα της Κυβέρνησής μας. Τον κ. Μουζάλα τον πρότεινα εγώ στην κ. Θάνου.

 

By