Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι πολιτικοί αρχηγοί απαντούν σε καυτά ερωτήματα στο ντιμπέιτ

Τι ανέφεραν στην πρώτη και δεύτερη θεματική ενότητα του ντιμπέιτ οι πολιτικοί αρχηγοί

DEBATE

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Όλοι γνωρίζουν ότι σε αυτό το εξάμηνο η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μία πολύ μεγάλη μάχη για να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο κύκλο του ντιμπέιτ για την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Ανεργία.

«Είχαμε μπροστά μας τις υποσχέσεις για πλεονάσματα 3% και 4% και καταφέραμε να τα μειώσουμε και να κερδίσουμε 20 δισ. ευρώ. Πήραμε 35 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ για να εκκινήσει και πάλι η οικονομία. Και πήραμε τη δέσμευση για το χρέος το κομβικό θέμα για την ελληνική οικονομία. Σε αυτή τη μάχη δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα μέρος των δεσμεύσεων μας. Ο αγώνας συνεχίζεται και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε στο μέλλον», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση για την επιλογή του Γ.Βαρουφάκη για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτή τη μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις στο εξωτερικό υπήρξαν επιλογές που έδωσαν μία δυναμική στην αρχή. Τόνωσαν το ηθικό του ελληνικού λαού στην πορεία υπήρξαν υπερβολές και λάθη. Την κρίσιμη στιγμή πήραμε την απόφαση να βάλουμε το συμφέρον του ελληνικού λαού πάνω απ’ όλα».

σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της ΝΔ το 2012, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι είπαμε πάρα πολλά , αλλά τότε η ΝΔ δεν είχε την αυτοδυναμία. Προσπαθήσαμε και μπορέσαμε να κάνουμε πράξη πολλά από αυτά».

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι τον Γενάρη του 2015 η οικονομία ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα. «Βεβαίως δεν υλοποιήθηκαν όλα όσα είπαμε» είπε και επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι «διεκόπη βιαίως» ο βίος της προηγούμενης κυβέρνησης, «Θα είχαμε υλοποιήσει πολλά περισσότερα» σημείωσε.

«Εμείς δεν έχουμε δώσει υποσχέσεις, θα προσπαθήσουμε μέσα από τις διαπραγματεύσεις να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό» ανέφερε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και τόνισε: «Ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να ολοκληρώσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στην ίδια ενότητα υποστήριξε ότι το κόμμα του σε περίπτωση νέας συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει ως «θεματοφύλακας» της ιδιωτικής οικονομίας και του σταθερού φορολογικού συστήματος.

Ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τα μνημόνια για τη βαριά φορολογία που έφεραν λειτουργώντας ως τροχοπέδη για την οικονομία. Πρότεινε ένα καινούργιο νόμο για επενδύσεις σε ακίνητα που θα έχουν μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές προκειμένου να επανέλθουν στην Ελλάδα τα κεφάλαια που έχουν εκπατρισθεί στο εξωτερικό και τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ θα είναι «η εγγύηση για την οικονομία με σταθερό φορολογικό καθεστώς».

Μάλιστα πρότεινε ότι στα νησιά θα έπρεπε να υπάρχει ελεύθερη οικονομική ζώνη, προκειμένου να καταστούν «Καραϊβική» όπως είπε, ενώ κάνοντας αυτοκριτική εμφανίστηκε λυπημένος για το γεγονός ότι ως συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσαν οι ΑΝΕΛ να καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να επιστρέψουν τις περικοπές στους στρατιωτικούς.

Ο Πάνος Καμμένος σε ερώτηση για τους εφαρμοστικούς νόμους του νέου μνημονίου, τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις υπεραμύνθηκε της υπερψήφισης του μνημονίου λέγοντας ότι ήταν το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα.

Καταφέρθηκε κατά της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται μεταρρύθμισή της και καταπολέμηση της διαφθοράς. «Η διαφθορά σκοτώνει τη δημόσια διοίκηση η διαφθορά ξεκινά από τη βάση και πρέπει να καταπολεμηθεί», ενώ τάχθηκε υπέρ της συνέργειας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα έναντι των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη για την Οικονομία, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μίλησε για τους λόγους που πρέπει να εμπιστευτούν το κόμμα της οι ψηφοφόροι: «Εμείς έχουμε εμπειρία, έχουμε γνώση και ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε σκληρά, το έχουμε κάνει και στο παρελθόν».

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τους τελευταίους επτά μήνες. «Ο ελληνικός λαός ξέρει ποιους να εμπιστευτεί», είπε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε: «Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία, ο κ. Τσίπρας θα ήταν νικητής. Έφερε στην πόρτα μας το Grexit και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την καταστροφή», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε γνώση, έχουμε ικανότητα, πρέπει να διώξουμε στο μέλλον τις υποχρεώσεις για να μπορέσουμε να πετύχουμε την ανάπτυξη» είπε η Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Ζητάμε δύναμη για να είμαστε ο καταλύτης της συνεργασίας και να κλείσουμε την διαπραγμάτευση».

Ακόμη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα της έχει κατασυκοφαντηθεί, ωστόσο «κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι έχουμε βάλει το κομματικό συμφέρον πάνω από την πατρίδα».

«Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση» η προσέγγιση του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά την επιλογή της στρατηγικής της αποδέσμευσης της χώρας από την Ευρωζώνη και το ευρώ σε σχέση με αυτή της Λαϊκής Ενότητας υποστήριξε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ απαντώντας στην ερώτηση της θεματικής ενότητας για την Οικονομία στο ντιμπέιτ.

«Άλλο να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου και άλλο να φύγεις μόνο από το ευρώ» υπογράμμισε.Ερωτηθείς γιατί οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι καλύτερες από αυτές της Λαϊκής Ενότητας, σχολίασε ότι είναι «η μέρα με τη νύχτα».

Για την δημόσια διοίκηση ο  Γ. Γ του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ ενός κοινωνικοποιημένου δημόσιου φορέα. «Πολλές φορές βλέπουμε ένα κρατικό δημόσιο διαφθαρμένο και δεν βλέπουμε τον διαφθορέα, ζητάμε ένα κοινωνικοποιημένο δημόσιο τομέα. Γι αυτό παλεύει το ΚΚΕ, όπου ο λαός θα είναι στην εξουσία και θα ελέγχει αυτό τον φορέα . Αν κοιτάξουμε τα δημόσια νοσοκομεία είναι τεράστιες οι ελλείψεις το ίδιο και στα σχολεία, δεν θα πρέπει να αναπληρωθούν αυτά τα κενά;» είπε ο κ. Κουστούμπας.

«Το Δημόσιο έχει 1.614 οργανισμούς Ιδιωτικού Δικαίου. Έχει τις περισσότερες γραμματείες. Τα κόμματα θέλουν μία γωνία να βολέψουν τα παιδιά τους. Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος στα ρετιρέ της εξουσίας και πρέπει να ενισχύσουμε τον κόσμο στης εργασίας» απάντησε ο πρόεδρος του Ποταμιού σε ερώτηση εάν στηρίζει τις απολύσεις στο Δημόσιο. 

«Πρέπει να είμαστε τολμηροί. Έχουμε προτείνει να καταργηθούν οι πολεοδομίες. Να υπάρχει ηλεκτρονική ανάρτηση των αδειών και των αιτήσεων, να υπάρχει ένα ελεγκτικό σώμα και ανάλογα με το αποτέλεσμα να έχουμε την αφαίρεση ή όχι της άδειας. Να χτυπήσουμε την γραφειοκρατία, το κομματικό κράτος και να ενισχύσουμε τους εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους με την αξιολόγηση και τον χώρο στα νέα παιδιά», σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι ένα παιχνίδι με κουτάκια για το κάθε κόμμα και τον κάθε αρχηγό. Αξιολόγηση των υπαλλήλων και των δομών, της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου. Δεν γίνεται και δεν τολμούν τα κόμματα που έχουν το κομματικό κοινό στο Δημόσιο να κάνουν αξιολόγηση. Εμείς θα το κάνουμε» κατέληξε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Υπέρ των νέων επενδύσεων τάχθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πως η χώρα χρειάζεται μια τολμηρή κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί στην ανάπτυξη.

«Δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις χωρίς δυσάρεστες αποφάσεις και εμείς παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχαμε αποφασίσαμε να συμφωνήσουμε στην απόφαση της κυβέρνησης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσουμε μάχη για τους χαμένους των μνημονίων όπως είναι οι άνεργοι . Χρειάζεται τολμηρή κυβέρνηση για να πάει την χώρα μπροστά προχωρώντας τις μεταρρυθμίσεις».

Όσον αφορά το θέμα της φορολογίας ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε «Ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλάβουν οι νέες επενδύσεις ανάλογα με όσους θα προσλαμβάνεις θα είναι και η φορολογία».

 

By