Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Οι πολυτιμότερες (οικονομικά) αθλητικές διοργανώσεις και ο τζίρος -παγκοσμίως- των τηλεοπτικών δικαιωμάτων…

Δολάρια και Ευρώ κινούν τον επαγγελματικό αθλητισμό σε όλα τα πέρατα της γης. Φυσικά, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από τα ΜΜΕ που αγοράζουν τα δικαιώματα των (τηλεοπτικών) μεταδόσεων. Για παράδειγμα, για το 2014, η αξία των αθλητικών τηλεοπτικών deal ανέβηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 36,8 δισ. δολ (30 δισ. ευρώ)!

dad4cfba72cf55b73447f7df6848a2e3_LΤο τμήμα τηλεοπτικής αγοράς του βρετανικού sportbusiness.com εξέδωσε την ετήσια αναφορά του για την εξέλιξη και την αξία των δικαιωμάτων μετάδοσης στον κόσμο του αθλητισμού. Το εντυπωσιακό στα αποτελέσματα δεν είναι αυτό καθαυτό το γιγαντιαίο ποσό που προέρχεται από τα τηλεοπτικά -καθώς και στις πιο μοντέρνες πλατφόρμες όπως το διαδίκτυο- δικαιώματα, αλλά το γεγονός πως το ποσό αυτό αυξήθηκε από το 2010 κατά 34%, δια μέσου σημαντικών προβλημάτων στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό, λέει πολλά…

Μπορεί σε πολλές αγορές του κόσμου οι άνθρωποι να έχουν έρθει αντιμέτωποι με μεγάλη οικονομική κρίση, ωστόσο η παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων παραμένει μία από τις κορυφαίες ασχολίες τους, ενώ πολλές φορές λειτουργεί και σαν τρόπος διαφυγής από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πως η τηλεοπτική υπερέκθεση είναι υπεύθυνη για πολλά από τα άσχημα του επαγγελματικού αθλητισμού. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί μία αστείρευτη πηγή κεφαλαίων για την ανάπτυξη των σπορ και των πρωταγωνιστών τους, άσχετα αν σε πολλές περιπτώσεις οι παράγοντες δεν τα χρησιμοποιούν με τον κατάλληλο τρόπο.

Στους λόγους που κρύβονται πίσω από την μεγάλη πρόοδο στην τηλεοπτική αξία των αθλητικών γεγονότων, ξεχωρίζει η δυναμική είσοδος των συνδρομητικών καναλιών, που σκορπούν πολλαπλάσια χρήματα από τα ελεύθερα δίκτυα. Επιπροσθέτως, οι νέοι «παίκτες» που μπαίνουν στην αθλητική τηλεοπτική αγορά είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν τα πακέτα δικαιωμάτων πολύ ακριβότερα από την πραγματική τους αξία, αν θέλουν να σπάσουν συνεργασίες πολλών ετών και να αποδείξουν πως στοχεύουν ψηλά.

be5Φυσικά, τον δικό της ρόλο, όπως και σε οτιδήποτε στην σύγχρονη οικονομία, παίζει και η δύναμη της ασιατικής αγοράς, καθώς και μερικών αγορών σε Λατινική Αμερική και Αφρική (που «σπρώχνουν» οι διάφοροι “πρεσβευτές” του αθλητισμού, σε κάθε σπορ).

Οι φίλαθλοι σε αυτές τις χώρες μπορούν να απολαμβάνουν το ανώτερο αθλητικό επίπεδο μόνο μέσω τηλεόρασης και διαδικτύου και δεν διστάζουν να ξοδέψουν αρκετά χρήματα για να το κάνουν.

Την ίδια ώρα, οι οργανωτές και οι διαχειριστές των αθλητικών διοργανώσεων γίνονται όλο και πιο έμπειροι και αποκτούν μεγαλύτερη τεχνογνωσία πάνω στο ζήτημα του μάρκετινγκ και της πώλησης εμπορικών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Εκμεταλλεύονται με πιο προσοδοφόρο τρόπο τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει, ενώ διαμορφώνουν τις διοργανώσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται ακόμα πιο φιλικές προς τους τηλεθεατές.

Φυσικά, η αξία των αθλητικών δικαιωμάτων μετάδοσης θα συνεχίσει να αυξάνεται και την επόμενη τριετία…

Στην έκθεση προβλέπεται πως μέχρι το 2017 το συνολικό ποσό θα έχει αυξηθεί έως και 21%, θα αγγίξει, δηλαδή, τα 45 δισ. δολάρια.

Cleveland Cavaliers v Los Angeles LakersΣυντριπτική θα είναι η άνοδος στα τηλεοπτικά έσοδα του μπάσκετ, το οποίο ανεβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Αιχμή του Δόρατος» θα είναι το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο, αξίας 24 δισ. δολαρίων, που υπέγραψε το NBA με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ένας άλλος τομέας όπου αναμένεται να σημειωθεί ιδιαίτερη αύξηση, είναι στην Ινδία. Χώρα με τεράστιο πληθυσμό και αναπτυσσόμενη οικονομία, που αν εξαιρέσει κάνεις το κρίκετ βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο αθλητικά.

thumbΗ διεξαγωγή της ποδοσφαιρικής Ινδικής Σούπερ Λιγκ ήταν μόνο η πρώτη φάση του σχεδίου δημιουργίας μίας νέας μεγάλης αθλητικής αγοράς.

Οι 10 πολυτιμότερες αθλητικές διοργανώσεις

Όπως φαντάζει λογικό, τα κορυφαία πρωταθλήματα των ΗΠΑ, της «Μέκκας» του επαγγελματικού αθλητισμού, είναι αυτά που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες προτάσεις από τα δίκτυα.

Οι τέσσερις δημοφιλέστερες Λίγκες (αμερικάνικο φούτμπολ, μπάσκετ, μπέιζμπολ, χόκεϊ) καρπώθηκαν εφέτος 12,5 δισ. δολάρια, που αντιστοιχεί στο 34% του παγκόσμιου τζίρου και στο 59% των κορυφαίων δέκα διοργανώσεων.

Niles Paul

nfl-cheerleaders-crowd-favorites-week-7Ένα στοιχείο που μπορεί εύκολα να καταδείξει την εμπορική δύναμη των σπορ στην Αμερική, είναι πως η μετάδοση του NFL (αμερικανικού φούτμπολ) απέδωσε 6.5 δισ. δολάρια, την ώρα που οι πέντε κορυφαίες ποδοσφαιρικές Λίγκες έφεραν μαζί έσοδα 7,4 δισ. δολαρίων. Από αυτά, τα 3 δισ. προέρχονται από την Πρέμιερ Λιγκ και το 1,5 δισ. από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

1. NFL (αμερικάνικο φούτμπολ)
2. MLB (μπέιζμπολ)
3. Αγγλική Πρέμιερ
4. NBA
5. Τσάμπιονς Λιγκ
6. Ιταλική Σέριε Α
7. Ολυμπιακοί Αγώνες
8. NHL (χόκεϊ επί πάγου)
9. Ισπανική Λίγκα
10. Γαλλική Λιγκ 1

By