Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Η πολυτιμότερη startup του κόσμου βρίσκεται πλέον στην Κίνα

Ξεπέρασε σε αξία ακόμη και την Uber.

Η νέα επένδυση ύψους 3 δισ. δολαρίων από τη Softbank έδωσε τα σκήπτρα της πολυτιμότερης startup του κόσμου στην κινεζική εταιρεία Bytedance. Η συγκεκριμένη startup έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δημοφιλές βίντεο-καραόκε με την ονομασία TikTok το οποίο έχει τεράστια απήχηση στον κινεζικό κόμβο ειδήσεων Toutiao, και η συνολική της αξία φτάνει πλέον τα 75 δισ. δολάρια ξεπερνώντας τα 72 δισ. της Uber.

Μπορεί οι φήμες να θέλουν την Uber να ετοιμάζεται για μια IPO-μαμούθ ύψους 120 δισ. δολαρίων την επόμενη χρονιά, όμως αυτή τη στιγμή η κορυφή ανήκει στην κινεζική startup. Το TikTok απευθύνεται περισσότερο σε εφήβους και η επιρροή του είναι τόσο μεγάλη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες το Facebook έχει μπει στη διαδικασία να το αντιγράψει.

Από την άλλη, η εφαρμογή Toutiao αποτελεί μια από τις πλέον εξελίξιμες της Κίνας έχοντας καθημερινά εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Η εφαρμογή αυτή χρησιμοποιεί την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης για να διαλέγει και να αναπαράγει ειδήσεις, φέρνοντας μέσω διαφημίσεων τεράστια κέρδη στην Bytedance. Την περασμένη χρονιά τα έσοδά της έφτασαν τα 2,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, αλλά όπως συμβαίνει στις περισσότερες startups του μεγέθους της, δεν είναι ακόμη κερδοφόρα.

Υπάρχουν όμως και ορισμένα προβλήματα. Toutiao και Bytedance έπεσαν νωρίτερα φέτος θύματα της κρατικής λογοκρισίας, μετά την προσωρινή παύση της λειτουργίας της πρώτης από τα τοπικά app stores, ενώ μια ακόμη διάσημη σατιρική εφαρμογή, η Neihan Duanzi, καταργήθηκε. Τα πράγματα άλλαξαν έπειτα από μια δημόσια επιστολή του ιδρυτή και CEO της Bytedance, Zhang Yiming, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για «την κυκλοφορία ενός προϊόντος το οποίο ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πυρήνα των σοσιαλιστικών αξιών».

By