Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Η Πορτογαλία θέτει βέτο στην υιοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Ο απερχόμενος πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο και ζήτησε από τους βουλευτές να επανεξετάσουν τη θέση τους

portogalia

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Πορτογαλίας, ο συντηρητικός Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, έθεσε βέτο σε έναν νόμο που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από το κοινοβούλιο και επιτρέπει την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ζητώντας να υπάρξει μια «ευρεία» δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό.

Ο Καβάκο Σίλβα, που φέτος ολοκληρώνει την δεύτερη και τελευταία πενταετή θητεία του στην προεδρία της Πορτογαλίας, θα παραδώσει στις 9 Μαρτίου τη θέση του στον Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα ο οποίος εξελέγη νέος πρόεδρος την Κυριακή, από τον πρώτο γύρο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τους βουλευτές να επανεξετάσουν τη θέση τους δίνοντας «περισσότερο βάρος στο συμφέρον του παιδιού και όχι τόσο στην ισότητα μεταξύ ζευγαριών διαφορετικού ή του ίδιου φύλου».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει πάντως ανακοινώσει ήδη ότι θέλει να επικυρωθεί και πάλι ο νόμος από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, κάτι που θα επέτρεπε την εφαρμογή του, παρακάμπτοντας το προεδρικό βέτο. Η υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια ήταν μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιου Κόστα.

Ο νόμος του 2010 που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου αποκλείει ρητά την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ομοφυλόφιλων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By