Ένα νέο πρόγραμμα που έχει στόχο να διασφαλίσει την αμερόληπτη διεξαγωγή των προεκλογικών εκστρατειών και να αποτρέψει τυχόν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο χρηματοδοτεί η Facebook μετά και τις τελευταίες αμερικανικές εκλογές που αμαυρώθηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις το περασμένο έτος.
Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο παγκοσμίως προσπαθεί να βελτιώσει την διαδικτυακή ασφάλεια των πολιτικών κομμάτων, των εκστρατειών και των εκλογικών επιτροπών υποστηρίζοντας μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται από ένα think tank του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ – ονόματι Κέντρο Επιστημών και Διεθνών Υποθέσεων του Μπελφέρ.
Ο Άλεξ Στάμος, επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του Facebook, δήλωσε ότι οι πολιτικές εκστρατείες χρειάζονται υποστήριξη από την τεχνολογική βιομηχανία για να «προστατευτούν τα όργανα της δημοκρατίας» και εξέφρασε την ελπίδα και άλλες εταιρείες τεχνολογίας να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Facebook.
«Μόνο στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 2018, θα διεξαχθούν 435 νομοθετικοί αγώνες, 33 αγώνες της γερουσίας, 39 κυβερνητικοί αγώνες και χιλιάδες τοπικές εκλογές. Καθένας εκ των συμμετεχόντων έχει τη δική του εκστρατεία, η οποία διαρκεί ένα χρόνο και διαχειρίζεται τη δική του τεχνολογία», δήλωσε ο κ. Στάμος στους FT. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να έχουν εναντιωθεί στους αντιπάλους τους στο παρελθόν».
Ακόμα και μετά την αμερικανική εκλογική αναμέτρηση, έγιναν αμέτρητες προσπάθειες επίθεσης ή διάδοσης ψεύτικων ειδήσεων σχετικών με τις εκλογές που είχαν ήδη πραγματοποιηθεί ή που έλαβαν χώρα αργότερα εκτός αμερικανικών συνόρων. Μια εξ αυτών ήταν και η η μαζική κυβερνοεπίθεση κατά την διάρκεια της εκστρατείας του επιτυχημένου Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.
Ήδη το Facebook παρακολουθεί δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις που λαμβάνουν χώρα ανά τον κόσμο με σκοπό να ανακαλύψει τις μεθόδους επιρροής και την εξάπλωση των ψεύτικων ειδήσεων. Άλλωστε το κοινωνικό δίκτυο έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές για την διάδοσή των fake news κατά την διάρκεια των αμερικανικών εκλογών.
Όπως μάλιστα σημείωσε ο κ. Στάμος, το φαινόμενο των fake news, των ψεύτικων δηλαδή ειδήσεων, απασχολεί έντονα και τον ίδιο τον συνιδρυτή του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου παγκοσμίως. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανησυχεί πολύ για την ακεραιότητα των εκλογών και θέλει το Facebook να ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα απέναντι στο κοινό του» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το Facebook έχει κάνει ήδη προσπάθειες για την καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων αλλά και για τη δημιουργία περισσότερων εργαλείων που θα επιτρέπουν στους ψηφοφόρους να επικοινωνούν με τους πολιτικούς και τις ομάδες τους, τους τελευταίους μήνες. Ο ίδιος ο Ζάκερμπερκ ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να συναντήσει από εκκλησιαστικούς άρχοντες μέχρι επικεφαλής αθλητικών ομάδων για το λόγο αυτό, γεγονός που πυροδότησε μάλιστα τις φήμες ότι ο ίδιος τρέφει πολιτικές φιλοδοξίες.
Το έργο του Κέντρου Μπελφερ, στο οποίο συμμετέχουν ένας επικεφαλής ασφαλείας της Google και δύο πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συνομιλεί με τους υπεύθυνους των πολιτικών εκστρατειών ακόμα και εκτός αμερικανικών συνόρων με στόχο να ανακαλύψει όλα όσα χρειάζεται ένας δίκαιος προεκλογικός αγώνας.
Ο κ. Στάμος ανακοίνωσε την συνεισφορά του κέντρου, χωρίς να αποκαλύψει το μέγεθός της, κατά την κεντρική ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο Black Hat που έχει θέμα για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και λαμβάνει χώρα στο Λας Βέγκας. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του μάλιστα επέπληξε την κοινότητα ασφαλείας του κυβερνοχώρου επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις δυνατότητές της σε έναν τομέα που είναι πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια των ανθρώπων παγκοσμίως.
«Ο συγκεκριμένος κλάδος αρέσκεται να επικεντρώνεται στα πιο δύσκολα και όχι στα πλέον συνηθισμένα προβλήματα του διαδικτύου», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως αυτό εμπεριέχει μια αλαζονεία και υποδεικνύει μια έλλειψη «ενσυναίσθησης και ταπεινότητας».
Πέρα από την παραπάνω προσπάθεια βέβαια, το Facebook ανακοίνωσε κι ένα Βραβείο Αριστείας ύψους 1 εκατ. δολαρίων για τους ερευνητές που θα επικεντρωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η πρόσβαση σε σωστή πληροφόρηση αντί στην απλή ανακάλυψη των τρωτών σημείων του δικτύου.
Τέλος, ανακοίνωση την υλοποίηση ενός πρότζεκτ σε συνεργασία με την εταιρεία CodePath, μια εταιρεία κατάρτισης μηχανικών ασφαλείας, το οποίο θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη μεθόδων ασφαλείας για τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Στάμο, η έλλειψη ποικιλομορφίας στον κλάδο της ασφάλειας του κυβερνοχώρου έχει επιβραδύνει την πρόοδο σε ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών προκλήσεων, όπως για παράδειγμα στην αναγνώριση της εκτεταμένης κακομεταχείρισης του γυναικείου φύλου στο διαδίκτυο.
«Η κοινότητα που ασχολείται με την ασφάλεια χρειάζεται ποικιλία ανθρώπων, άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο και τρόπο σκέψης, ικανά να ανταποκριθούν στους σκοπούς της» κατέληξε.