Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Οι πρώτες αντιδράσεις από τον ξένο Τύπο

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για ΠτΔ κάνει τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ

bouli

Η αποτυχία του ελληνικού κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία κάνει τον γύρο των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την υποστήριξη που χρειάζεται για την εκλογή νέου προέδρου ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως επισημαίνει, 160 βουλευτές υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα, 135 βουλευτές δεν έδωσαν την στήριξή τους και πέντε βουλευτές δεν ήταν παρόντες. Η προσοχή τώρα στρέφεται στη δεύτερη ψηφοφορία της 23ης Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζει ξανά ότι η προοπτική πρόωρων εκλογών έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές στην Ελλάδα, ξυπνώντας μνήμες του 2012. «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν χειρότερο από ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας δεν είναι εφικτή», τόνισε σε συνέντευξή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας.

Αναφέρει δε ότι ενώ ο Αν. Σαμαράς κατάφερε να προσελκύσει την ψήφο πέντε βουλευτών εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού, η καλύτερη του ευκαιρία να συγκεντρώσει τους 180 και να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές, βρίσκεται στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία.

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος τόνισε ότι «αυτοί οι 135 που δεν ψήφισαν υπέρ του Στ.Δήμα, μπορεί να μειωθούν στους 119 στις επόμενες ψηφοφορίες και θα εκλέξουμε πρόεδρο».

Σύμφωνα με το Associated Press οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα απέχει πάρα πολύ από τους 200 που απαιτούνταν και προσθέτει ότι πλέον απαιτείται η υποστήριξη της αντιπολίτευσης ή των ανεξάρτητων βουλευτών για να εξασφαλιστεί η ψήφιση του υποψηφίου της Ν.Δ.

«Η πρώτη προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να εκλέξει Πρόεδρο απέτυχε», γράφει το Bloomberg και επισημαίνει ότι όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην δεύτερη ψηφοφορία στις 23 Δεκεμβρίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By