Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

Η Ρωσία έκοψε (για μία μέρα) το φυσικό αέριο στην Ιταλία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι ανέστειλε για σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ιταλία επικαλούμενος «την αδυναμία μεταφοράς αερίου μέσω της Αυστρίας».

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του σημείου εισόδου Ταρβίζιο θα είναι μηδενικές για την 1η Οκτωβρίου, καθώς η Gazprom δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να προμηθεύσει φυσικό αέριο μέσω Αυστρίας, ανέφερε η Eni, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ιταλίας, σε δήλωση στην ιστοσελίδα της το Σάββατο.

Εκπρόσωπος της Eni, ωστόσο, είπε ότι η Αυστρία φαίνεται να λαμβάνει φυσικό αέριο από την Gazprom.

Ο κύριος όγκος του ρωσικού αερίου που παραδίδεται στην Ιταλία περνά από την Ουκρανία μέσω του αγωγού TAG ο οποίος φτάνει ως το Ταρβίζιο στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με την Αυστρία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Eni, τον οποίο επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο AGI, «εργαζόμαστε για να εξακριβώσουμε με τη Gazprom αν είναι εφικτό να επαναληφθεί η ροή προς την Ιταλία».

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία η Ιταλία προμηθευόταν ρωσικό φυσικό αέριο κατά 40%, ενώ πλέον αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 10%.

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μειώνονται συνεχώς μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και την επιβολή εναντίον της κυρώσεων.

Η Eni είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι αποσύρεται από τον αγωγό φυσικού αερίου Blue Stream τον οποίο έλεγχε εξ ημισείας με τη Gazprom.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By