Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» που παρουσίασε στον Σουλτς ο Τσίπρας

Μικρή αναφορά στη θέση της Ελλάδας στην ουκρανική κρίση

ÊÕÂÅÑÍÇÓÇ ÐÏËÉÔÉÊÇ ÐÏËÉÔÉÊÏÓ  ÁËÅÎÇÓ ÔÓÉÐÑÁÓ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÓ ÌÁÎÉÌÏÕ ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÌÁÑÔÉÍ ÓÏÕËÔÓ ÅÕÑÙÐÁÉÊÏ ÊÏÉÍÏÂÏÕËÉÏ ÐÑÏÅÄÑÏÓ Martin Schulz ÅÕÑÙÊÏÉÍÏÂÏÕËÉÏ

Το «σαρωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» και προτεραιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης για να αρχίσει η συζήτηση με τους εταίρους σε εντελώς νέα βάση, παρουσίασε ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στη σημερινή συνάντησή τους. Αναφορά, αλλά μικρή έγινε και στη θέση της Ελλάδας στην ουκρανική κρίση.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, μια μικρή αλλά βασική πτυχή της συζήτησης αφορούσε τη θέση της Ελλάδας στην ουκρανική κρίση. Ο κ. Σουλτς είχε αφήσει να εννοηθεί η διαφωνία του με τις ελληνικές θέσεις, αλλά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση του οικονομικού προβλήματος της χώρας με τις θέσεις της για την εξωτερική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κ. Σουλτς ένα συνολικό σχέδιο και όπως είπε ο κ. Σακελλαρίδης, διαπιστώθηκε κοινή βάση ότι με τις πολιτικές λιτότητας η Ε.Ε δεν θα βγει από την κρίση.

Το κυβερνητικό σχέδιο, που αποτελεί και τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης, είναι η βούληση για καταπολέμηση της διαφθοράς, η διαφάνεια, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο.

Οι άξονες αυτού του σχεδίου είναι οι ακόλουθοι:

1. Η βούληση της κυβέρνησης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα κάτω, των «εξωπραγματικών στόχων» για πρωτογενή πλεονάσματα που υπάρχουν μέχρι το 2020.

2. Η χρηματοδότηση του προγράμματος εθνικής ανασυγκρότησης που προβλέπει ένα νέο, ευρωπαϊκό New Deal, που να συμπληρώνει το πακέτο Γιούνκερ.

3. Αναπροσανατολισμός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

4. Εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι που όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σουλτς βρήκε πολύ λογικό.

5. Λήψη αναγκαίων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους και να δοθεί λύση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, να υπάρξει μορατόριουμ αποπληρωμής των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης.

Σχετικά με την ελληνική θέση στο ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι η υπηρέτηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και τα εθνικά συμφέροντα

Μετά τη συνάντησή τους, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τη συζήτηση που είχαν, με τον κ. Τσίπρα να μιλά για νέα σχέση εμπιστοσύνης στη μεταμνημονιακή Ελλάδα, μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα βίωσε τα τελευταία χρόνια την αποτυχία ενός προγράμματος και πλήρωσε ακριβά την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην ολιγαρχία και το παλιό καθεστώς, εννοώντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση την προστάτευε. Η νέα κυβέρνηση, είπε ο κ. Τσίπρας, θα βάλει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση με ένα πρόγραμμα σαρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εγγυάται τη σταθερότητα.

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί είναι στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης η πάταξη της φοροδιαφυγής και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί στην Ελλάδα πλήρωσαν, αλλά οι πλούσιοι μετέφεραν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, κάτι που όπως είπε, δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού, και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάζεται για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Ο Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει μονομερείς κινήσεις, αλλά θα συζητηθούν όλα για να βρεθεί μια λύση. Υπάρχει ο φόβος, είπε ο κ. Σουλτς, ότι θα ακολουθήσετε τον δικό σας δρόμο, αλλά εγώ δεν το άκουσα αυτό, είπε χαρακτηριστικά.

By