Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Η Saudi Aramco αναζητεί μικροπενδυτές για την IPO και τους προσφέρει έως και $10 δισ

Η Saudi Aramco σκοπεύει να πουλήσει μέχρι το 0,5% του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα σε μικροεπενδυτές στην προγραμματισμένη αρχική δημόσια προσφορά της (IPO), ανέφεραν τρεις πηγές εξοικειωμένες με το θέμα στο Reuters.

Η Aramco δεν έχει αποκαλύψει ακόμα το μέγεθος της σχεδιαζόμενης IPO ή ποιο ποσοστό της εταιρείας θα προσφερθεί, αν και οι πηγές ανέφεραν προηγουμένως ότι θα μπορούσε να είναι το 1-2%.

Ο πετρελαϊκός γίγαντας αναμένεται να δημοσιεύσει περισσότερες λεπτομέρειες στο ενημερωτικό δελτίου της IPO αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σε περίπτωση που η Aramco επιτύχει τη συνολική αποτίμηση ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θέλει, το μερίδιο των μεμονομένων μικροεπενδυτών θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Aramco ανακοίνωσε την εγχώρια IPO την περασμένη εβδομάδα μετά από μια σειρά καθυστερήσεων. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσο ή πότε θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, ενώ οι εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων ποικίλλουν από 1,2 έως 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μια κυβερνητική επιτροπή συναντάται τους τελευταίους μήνες με δεκάδες πλούσιους Σαουδάραβες για να εξασφαλίσουν συμφωνίες προπώλησης, ανέφεραν πηγές στο Reuters τον περασμένο μήνα.

Και η κυβέρνηση ενθάρρυνε τους επενδυτές να φέρουν πίσω μετρητά που είχαν στο εξωτερικό για να αγοράσουν μετοχές στην IPO, ώστε να αποφευχθεί το drain της ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας.

Το Reuters ανέφερε στις 17 Οκτωβρίου ότι η Aramco μπορεί να επωφεληθεί από νέους κανόνες της αγοράς που επιτρέπουν στις εταιρείες την ευελιξία να πωλούν περισσότερες μετοχές σε μικροεπενδυτές, πιθανόν ξεπερνώντας το συνηθισμένο 10% που παρατηρήθηκε στις πρόσφατες δημόσιες εγγραφές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By