Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Η σταθερότητα της τριετίας παίζεται στις ευρωεκλογές – Στην τελική ευθεία για την κάλπη του Ιουνίου

Με κεντρικό σύνθημα «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του προετοιμάζονται εντατικά έτσι ώστε αμέσως μετά την πασχαλινή ανάπαυλα να αποδυθούν σε ένα ντεμαράζ τεσσάρων εβδομάδων με στόχο να επισφραγιστεί στην ευρωκάλπη του επόμενου μήνα η σταθερότητα που επιθυμεί η πλειονότητα των πολιτών και έχει ανάγκη ο τόπος.

«Για μένα το ζητούμενο της αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου είναι ισχυρή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες, σταθερότητα και συνέχεια στο εσωτερικό», υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός, ο οποίος στην τελική ευθεία προς το ραντεβού με τις κάλπες θα ηγηθεί προσωπικά της προσπάθειας αφενός να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία και αφετέρου να επιβεβαιωθεί η πρωτοκαθεδρία της κυβερνητικής παράταξης στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι μετά την επερχόμενη ευρωκάλπη ακολουθεί ένας τριετής πολιτικός ορίζοντας στη διάρκεια του οποίου δεν προβλέπεται εκλογική αναμέτρηση σε κανένα επίπεδο, κυβερνητικοί επιτελείς θεωρούν πολύ σημαντικό τον αντίκτυπο που θα έχει για τις μελλοντικές εξελίξεις η ξεκάθαρη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως προοιωνίζονται στο σύνολό τους οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος.

Στοχεύοντας στην προσέλκυση των ψηφοφόρων οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν και πού θα ρίξουν την ψήφο τους και η πλειονότητά τους είναι, σύμφωνα με τις μετρήσεις, μετριοπαθείς πολίτες με κεντρώα προέλευση, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε από το βήμα της Βουλής τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης «να μην αφήσουμε την τοξικότητα να απλωθεί στον τόπο».

«Ηττα για όλους η αποχή»

Απευθυνόμενος «σε όσους πιστεύουν στη δημοκρατία και την Ευρώπη, στον κοινοβουλευτισμό και την πρόοδο», τόνισε ότι «οι πολίτες αυτό το οποίο περιμένουν από εμάς είναι προτάσεις για το αύριο της Ελλάδας, της Ευρώπης και όχι μια επανάληψη αυτού του τεχνητού διχασμού που τόσο ακριβά πληρώσαμε στο χθες. Θέλουν αλήθεια, ρεαλισμό, προοπτική, όχι φήμες, σενάρια και διαβολές από το παρελθόν».

«Διαφορετικά», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, «οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα γυρίσουν την πλάτη σε ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο θα εκπέμπει μόνο απογοήτευση και δηλητήριο. Και η αποχή από τις εκλογές τελικά θα είναι μια ήττα για όλους, ενώ μια ενδεχόμενη στροφή προς τα άκρα θα γίνει μια κερκόπορτα για νέες περιπέτειες».

Την ίδια ώρα, πάντως, και καθώς εξομαλύνθηκαν πλήρως οι σχέσεις της κυβέρνησης με την κορυφή της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, όπως έδειξε η πρόσφατη κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην εκκλησιαστική δομή αλληλεγγύης στο Δήλεσι, αλλά και η παρουσία του πρώτου τη Μεγάλη Πέμπτη στην Ακολουθία των Αγίων Παθών στη Μητρόπολη Αθηνών, απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου είναι να μη μείνουν στο απυρόβλητο οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς που επιδίδονται σε πολιτική σπέκουλα με στόχο την άνευ όρων ψηφοθηρία.

Βολές κατά Βελόπουλου

«Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες αστήρικτες κατηγορίες κατά πολιτικών αντιπάλων, δεν χρειαζόμαστε εμπόρους του πατριωτισμού, δεν χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας», επισήμανε σε δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός, θέτοντας κατά βάση στο στόχαστρό του την Ελληνική Λύση και τον αρχηγό της Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος, όπως λένε από την κυβέρνηση, «ψαρεύοντας στα θολά νερά των… ζηλωτών της πίστης έφτασε στο σημείο να παροτρύνει ακραία στοιχεία να αποδοκιμάσουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις των ημερών αυτών τα πολιτικά στελέχη που ψήφισαν τον νόμο για την ισότητα στον γάμο».

Οπως έθεσε το ζήτημα ο κ. Μητσοτάκης, «η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνωμοσία» και «ούτε η κομματική αντιπαλότητα επιτρέπεται να γίνει νάρκη στην κοινωνική ομαλότητα». Με αυτή την αφορμή δε επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να παίξει στο γήπεδο της τοξικότητας και της κατασκευής εχθρών: «Εμείς δεν έχουμε εχθρούς, έχουμε πολιτικούς αντιπάλους. Δεν μαχόμαστε την αντιπολίτευση των άλλων κομμάτων, απαντούμε πάντα, αλλά η πιο σκληρή αντιπολίτευση είναι η αντιπολίτευση των καθημερινών προβλημάτων».

Χωρίς να παραγνωρίζουν τα προβλήματα, όπως είναι πρωτίστως «ο πληθωρισμός (που) εξακολουθεί να δοκιμάζει τα νοικοκυριά», στην κυβέρνηση έχουν την πεποίθηση ότι δεν θα αργήσει η ώρα που θα αποδώσουν τα «αναχώματα» τα οποία υψώνουν απέναντι στην επίμονη ακρίβεια, όπως και οι θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται προς την κατεύθυνση της αλλαγής των χρόνιων παθογενειών που ταλανίζουν τη χώρα, με χαρακτηριστικότερη ίσως όλων τις ασυγχώρητες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Αισιοδοξία για πάνω από 33%

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι στις ευρωεκλογές «οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα επιβεβαιώσουν για μία ακόμα φορά την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία» και θα της δώσουν και πάλι μια ισχυρή διπλή εντολή, από τη μια, για να ξεπεράσει λάθη και να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και, από την άλλη, να δημιουργηθεί «ένα πλατύ ρεύμα δυνάμεων που πιστεύουν στον πατριωτισμό της ευθύνης και τον εκσυγχρονισμό της δημιουργίας».

Ως καύσιμα που αναθερμαίνουν την πρωθυπουργική αισιοδοξία λειτουργούν στην παρούσα συγκυρία τόσο τα δημοσιεύματα του έγκυρου ξένου Τύπου και οι εκθέσεις αξιόπιστων διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ) που εκθειάζουν τα μακροοικονομικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας σε τομείς όπως η αύξηση του ΑΕΠ λόγω της τουριστικής ανάπτυξης και των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η υποχώρηση της ανεργίας και η μείωση του δημοσίου χρέους, όσο και τα επαναλαμβανόμενα δημοσκοπικά δεδομένα.

Ολες ανεξαιρέτως οι μετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης μαρτυρούν ότι η κυβερνητική παράταξη κινείται εντός του στόχου που έθεσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης και είναι η κατάκτηση ενός ποσοστού ανάλογου με το 33,12% που συγκέντρωσε η Νέα Δημοκρατία στις αντίστοιχες ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, περίοδο κατά την οποία κάλπαζε προς την εξουσία, όπως επιβεβαιώθηκε 70 ημέρες αργότερα που έγιναν βουλευτικές εκλογές και εκτινάχθηκε στο 39,85%.

Τα διλήμματα της ψήφου

Οι πρόσφατες εκτιμήσεις των περισσότερων εκλογικών αναλυτών συγκλίνουν ότι η κυβερνητική παράταξη θα βρεθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, πάνω από τον πήχη τον οποίο κατόπιν ωρίμου σκέψεως έθεσε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, μεταξύ των επιτελών του Μαξίμου και της Πειραιώς δεν λείπουν εκείνοι που δηλώνουν βεβαιότητα ότι θα κλειδώσει ακόμη ψηλότερα η «γαλάζια» υπεροχή όταν τεθούν με τη δέουσα ένταση τα πραγματικά διακυβεύματα των ευρωεκλογών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης κατά το εναπομείναν διάστημα μέχρι τις κάλπες θα επιμείνει ότι στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση «το ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η συνέχεια μιας πορείας ανάπτυξης», ενώ ταυτόχρονα «θα σηκώνει το γάντι των αληθινών διλημμάτων», που είναι:
■ Θέλουμε να εξακολουθήσει μια πολιτική εθνικής σιγουριάς και οικονομικής ανακούφισης; Ή να ρισκάρουμε ό,τι έχουμε πετύχει έως τώρα με αψήφιστες αποφάσεις και πειράματα;
■ Είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε τις ελληνικές διεκδικήσεις μέσα στην Ευρωβουλή; Ή θα στείλουμε εκεί εκπροσώπους που θα κατηγορούν σε κάθε ευκαιρία τον τόπο;
■ Θα επιλέξουμε να επιστρέψουμε στην καθήλωση; Ή θα διατηρηθούμε στην ανοδική τροχιά των μεταρρυθμίσεων;

Πεποίθηση των κυβερνητικών και κομματικών επιτελών, οι οποίοι επεξεργάζονται τη «γαλάζια» προεκλογική καμπάνια, είναι ότι η ευφορία που μαρτυρά η μαζική πασχαλινή έξοδος, όπως και οι συνεχείς δημόσιες παρουσίες του πρωθυπουργού σε συνοικίες της πρωτεύουσας και σε πόλεις όλης της επικράτειας, θα δώσουν τον απαιτούμενο αέρα στα πανιά της Ν.Δ. που θα την ωθήσει να βρεθεί πάνω από τον πήχη του 33%.

Φρένο στην Ακροδεξιά

Την ίδια ώρα, φαίνεται να έχει ανακοπεί η ανοδική τάση των σχηματισμών που κινούνται στο δεξιότερο φάσμα, αν και δεν αποκλείεται, λόγω του συνήθους κατακερματισμού της ψήφου που παραδοσιακά παρατηρείται σε συνθήκες ευρωεκλογών, αθροιστικά οι πέραν της Ν.Δ. δεξιοί σχηματισμοί να συγκεντρώσουν, εν τέλει, άθροισμα μεγαλύτερο από το 12,82% που έλαβαν από κοινού στις βουλευτικές κάλπες του περσινού Ιουνίου οι Σπαρτιάτες (4,68%), η Ελληνική Λύση (4,44%) και η Νίκη (3,7%).

Τους τελευταίους μήνες το κόμμα του κ. Βελόπουλου είχε αναπτύξει δημοσκοπική δυναμική που φαινόταν ότι μπορούσε να φλερτάρει ακόμη και με διψήφιο ποσοστό. Μετά την πρόσφατη αποδοκιμασία που δέχτηκε από τον Αρχιεπίσκοπο, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα πάει τόσο ψηλά. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι θα κερδίσει την πρωτοκαθεδρία στην Ακροδεξιά και θα εκλέξει πιθανότατα δύο ευρωβουλευτές. Πολύ πιθανή είναι η κατάληψη μιας έδρας και από τη Νίκη.

Γρίφος είναι η κατεύθυνση που θα πάρουν οι ψηφοφόροι οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις δήλωναν ότι θα ψηφίσουν τους Σπαρτιάτες, στους οποίους απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, καθώς κρίθηκε από τον Αρειο Πάγο ότι πραγματικός αρχηγός τους είναι ο έγκλειστος στις φυλακές πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.
Αν και δεν έχει γίνει γνωστή η βούληση του τελευταίου, ερώτημα προς απάντηση παραμένει αν -μετά τα αλληλοκαρφώματα και τους εμφύλιους καβγάδες των Σπαρτιατών για το… πάπλωμα της κρατικής χρηματοδότησης- διατηρεί ο Κασιδιάρης την ικανότητα να υποδείξει στη συγκεκριμένη μερίδα των ψηφοφόρων, που μέχρι πρότινος επηρέαζε, το ψηφοδέλτιο που θα ρίξουν στην κάλπη.

Πιθανολογείται ότι, ανεξαρτήτως της γραμμής που θα βγει από τη φυλακή, στους ωφελημένους από την απαγόρευση των Σπαρτιατών θα είναι το κόμμα του κ. Βελόπουλου, η Φωνή Λογικής της κυρίας Αφροδίτης Λατινοπούλου και ίσως οι Πατριώτες του επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, αν και τα δύο τελευταία σχήματα δεν δείχνουν πνοή ικανή να τους φέρει πάνω από 3%.

Ποιος θα είναι δεύτερος;

Πιο σημαντική πάντως και από τις… προτιμήσεις του Κασιδιάρη θα είναι για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις η απάντηση που θα δώσουν στην ευρωκάλπη οι ψηφοφόροι στο κρίσιμο ερώτημα για το κόμμα το οποίο θα τερματίσει στη δεύτερη θέση.

Παρόλο που οι πρόσφατες μετρήσεις οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Στέφανου Κασσελάκη να προηγείται από το ΠΑΣΟΚ του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, που μέσα σε τρεις μήνες απώλεσε σχεδόν 4 μονάδες, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές οι οποίοι θεωρούν ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα τη σκληρή αυτή αναμέτρηση που θα δώσουν ψήφο με ψήφο η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη.

Από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, σταθερότητα επιδεικνύει το ΚΚΕ, αν και μάλλον θα χάσει την τέταρτη θέση από την Ελληνική Λύση, ενώ ανοδικά κινείται η Πλεύση Ελευθερίας της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, που από αρκετούς προεξοφλείται ότι θα εκλέξει ευρωβουλευτή.

Στον αντίποδα, υπό τις παρούσες συνθήκες δύσκολο προδιαγράφεται το ανάλογο εγχείρημα εκ μέρους της Νέας Αριστεράς και των Δημοκρατών του κ. Ανδρέα Λοβέρδου που πρέπει να υπερβάλουν εαυτούς για να ελπίζουν στην κατάληψη μίας από τις 21 έδρες της Ευρωβουλής, που είναι ο τυπικός λόγος για τον οποίο θα ψηφίσουμε στις 9 Ιουνίου.

By