Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι «σταθμοί» της εξόδου: Αυτές τις προθεσμίες θέτουν οι Θεσμοί

Οι Θεσμοί θέτουν σφιχτές προθεσμίες για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης που έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε να διασφαλιστεί εγκαίρως και ομαλά η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος για να «μην τρέχουμε τελευταία στιγμή».

-Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθούν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, από τα οποία θα κριθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Σε περίπτωση που χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, η αντιμετώπιση θα είναι «κατά περίπτωση» και υπάρχει περιθώριο διαχείρισης των αναγκών αυτών σε βάθος χρόνου. «Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όποια και αν είναι τα αποτελέσματα των stress tests» διαβεβαιώνει πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.

-Εντός Μαΐου θέλουν οι δανειστές να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement, SLA), ακόμη και εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί και τα 88 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει η τέταρτη αξιολόγηση. «Το σημαντικό είναι να έχει καταγραφεί πρόοδος στα προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και αναγνωρίζουν ότι είναι λογικό ορισμένα από αυτά να ολοκληρωθούν εντός Ιουνίου ή και αργότερα.

-Ο Ιούνιος είναι ο μήνας «κλειδί» για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, καθώς στόχος των δανειστών είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία τουλάχιστον δύο μήνες πριν την ημερολογιακή λήξη του μνημονίου. Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει το πλήρες πακέτο της «επόμενης ημέρας», δηλαδή το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή, συμπεριλαμβανομένων των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους -που εν πολλοίς θα κρίνει και τη μετέπειτα στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως έγινε σαφές και στις συζητήσεις στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το «πακέτο» της εξόδου, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, τόσο για τις κεφαλαιακές ανάγκες της χώρας τα επόμενα έτη, όσο και για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μια κρίσιμη διάσταση απόψεων που διεφάνη μεταξύ των δύο πλευρών είναι το διάστημα το οποίο καλύπτει το «μαξιλάρι ρευστότητας» που χτίζει η κυβέρνηση με συνδρομή του ESM -το οποίο θα κυμανθεί από 16 έως 20 δισ. ευρώ- καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2020, ενώ οι δανειστές «βλέπουν» ότι επαρκεί έως το 2019, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By