Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Η Συρία εκπέμπει SOS – Πάνω από 9 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν να φάνε

Η Συρία είναι αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου επισιτιστική κρίση, με περισσότερους από 9,3 εκατομμύρια ανθρώπους να μην διαθέτουν επαρκή τροφή.

Την ίδια ώρα η επιδημία του κορονοϊού στη Συρία αν και προς το παρόν μοιάζει να είναι υπό έλεγχο, μπορεί να επιδεινωθεί, προειδοποίησαν υπηρεσίες του ΟΗΕ σήμερα.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) επεσήμανε σε ενημέρωση από τη Γενεύη ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν τα απαραίτητα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 1,4 εκατομμύριο τους τελευταίους έξι μήνες.

Παράλληλα οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 200% σε λιγότερο από ένα χρόνο εξαιτίας της κατάρρευσης της οικονομίας του Λιβάνου και του lockdown που επιβλήθηκε στη Συρία λόγω της covid-19, επεσήμανε η Ελίζαμπεθ Μπιρς, εκπρόσωπος του WFP.

Έπειτα από περισσότερα από εννέα χρόνια πολέμου, περισσότερο από το 90% του πληθυσμού της Συρίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας των 2 δολαρίων την ημέρα και οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνουν συνεχώς, επεσήμανε η Ακζεμάλ Μαγκτίμοβα, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη Συρία, σε διαφορετική ενημέρωση.

Λιγότερα από τα μισά δημόσια νοσοκομεία της Συρίας εξακολουθούν να λειτουργούν, ενώ το μισό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας την έχει εγκαταλείψει από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, πρόσθεσε η ίδια. Εξάλλου όσοι παραμένουν είναι συνεχώς αντιμέτωποι “με την απειλή των απαγωγών και των στοχευμένων φόνων”.

Οι αρχές στη Συρία έχουν ανακοινώσει 248 κρούσματα του κορονοϊού και 9 θανάτους στις περιοχές της χώρα που ελέγχουν, ενώ άλλα 5 κρούσματα και ένας θάνατος έχουν αναφερθεί στις βορειοανατολικές περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι.

“Οι επίσημοι αριθμοί είναι πιθανόν πολύ μικρότεροι από τους πραγματικούς και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Συρία”, επεσήμανε ο Ρίτσαρντ Μπρέναν, διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ για την περιοχή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By