Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Η Τεχεράνη καταδικάζει τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά έξι Ιρανών και μιας εταιρείας

Η διπλωματία του Ιράν καταδίκασε σήμερα τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν χθες πως επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε έξι Ιρανούς και μια ιρανική εταιρεία, προσάπτοντάς τους ότι αποπειράθηκαν να επηρεάσουν την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις κυρώσεις χθες Πέμπτη. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος δύο Ιρανών που η Ουάσινγκτον κατηγορεί πως συμμετείχαν σε εκστρατεία παραπληροφόρησης και εκφοβισμού η οποία έβαλε στο στόχαστρο ψηφοφόρους, μέλη του Κογκρέσου και μια αμερικανική εταιρεία του τομέα των μέσων ενημέρωσης.

«Το Ιράν καταδικάζει τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ», οι οποίες αποτελούν «συνέχιση της αποτυχημένης πολιτικής μέγιστης πίεσης του (σ.σ. αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ», είναι «απελπισμένα και παράνομα» μέτρα, ανέφερε ο Σαΐντ Χατιμπζάντεχ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Σεγιέντ Μοχαμάντ Χοσεΐν Μουσά Καζεμί, 24 ετών και ο Σατζάντ Κασιάν, 27 ετών, κατηγορούνται ότι απέκτησαν απόρρητες εκλογικές πληροφορίες από τουλάχιστον έναν πολιτειακό ιστότοπο. Κατηγορούνται επίσης ότι έστελναν απειλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να εκφοβίσουν ψηφοφόρους καθώς και ένα βίντεο με ψευδείς πληροφορίες για τις υποτιθέμενες αδυναμίες των εκλογικών υποδομών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, απέκτησαν πρόσβαση στο δίκτυο υπολογιστών μιας αμερικανικής εταιρείας ώστε να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες για τις εκλογές, όμως το σχέδιο αυτό αποτράπηκε χάρη στην παρέμβαση του FBC και της ίδιας της εταιρείας, που δεν κατονομάστηκε.

«Το κατηγορητήριο περιγράφει πώς οι δύο αυτοί παράγοντες, που εδρεύουν στο Ιράν, εξαπέλυσαν μια στοχευμένη, συντονισμένη εκστρατεία για να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα του αμερικανικού εκλογικού συστήματος και να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των Αμερικανών», είπε ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Μάθιου Τζ. Όλσεν του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι υπόνοιες περί ιρανικής ανάμιξης στις εκλογές του 2020 διατυπώθηκαν για πρώτη φορά πέρσι τον Οκτώβριο. Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ είπαν ότι τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν επιχειρούσαν να παρέμβουν στις εκλογές και είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα ψηφοφόρων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By