Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη «προσπερνά» τον ανθρώπινο νου

Η τεχνητή νοημοσύνη κοντεύει να ξεπεράσει την ανθρώπινη σε έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό πεδίων σύμφωνα με μια πρώτη απολογιστική έρευνα του Erik Brynjolfsson, καθηγητή του πανεπιστημίου MIT.

H προσπάθεια να μετρηθεί πόσο γοργή είναι η διείσδυση των έξυπνων μηχανών ξεκίνησε από την ανησυχία για την επίδραση που θα έχουν σε τομείς όπως είναι η απασχόληση.

«Είναι σα να πετάμε με αυτόματο πιλότο σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη», επισημαίνει ο κ. Brynjolfsson. «Το θέμα δεν είναι η τεχνητή νοημοσύνη γενικά αλλά η ανάπτυξή της σε συγκεκριμένους τομείς, η οποία είναι συναρπαστική», προσθέτει. Η έρευνα ονομάζεται «Al Index» και εκπονήθηκε με την υποστήριξη του MIT, του πανεπιστημίου του Στάνφορντ  και των οργανισμών SRI International (εταιρεία τεχνολογίας) και OpenAI.

Τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν σποραδικά κατά τα 60 χρόνια που προηγήθηκαν του 2012, οπότε και αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον με τη ραγδαία ανάπτυξη των οπτικών συστημάτων τα οποία αναπτύχθηκαν χάρη σε μια νέα τεχνική η οποία ονομάζεται «βαθειά μάθηση».

Κατά τον ετήσιο διαγωνισμό ImageNet, το 2015,  ο οποίος ελέγχει τη δυνατότητα αναγνώρισης των εικόνων, οι μηχανές είχαν καλύτερες επιδόσεις από τους ανθρώπους.

Η αναγνώριση της φωνής είναι η δεύτερη ανθρώπινη ικανότητα που μπορεί «να χτυπηθεί» από τις μηχανές,  ενώ φέτος η Microsoft και η IBM παρουσίασαν συστήματα τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν μια ανθρώπινη φωνή εξίσου καλά με έναν άνθρωπο. Άλλες υψηλές επιδόσεις έχουν παρουσιαστεί και στα παιχνίδια με τους υπολογιστές να κερδίσουν τους ανθρώπους όπως έγινε πέρυσι στο Go poker και το Pac-Man. Αυτές οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε προβλέψεις οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι υπολογιστές θα «κατακτήσουν» σύντομα τη γλώσσα και την ομιλία ανοίγοντας νέα πεδία δράσης για τους αυτοματισμούς.

Ωστόσο, η πολυπλοκότητα της διαδικασίας της φυσικής ομιλίας, η οποία κατά πολλούς ειδικούς είναι πολύ πιο προηγμένη από την τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύει τους περιορισμούς ευρύτερης εφαρμογής αυτών των επιτευγμάτων.

Σύμφωνα με τον Al Index, οι γλωσσικές δραστηριότητες στις οποίες οι μηχανές τείνουν να πλησιάσουν τις ανθρώπινες επιδόσεις περιορίζονται στην εύρεση της απάντησης σε μια ερώτηση και στον καθορισμό της σύνταξης μιας πρότασης.

Αυτές οι δραστηριότητες βέβαια υποδηλώνουν και άλλες άτυπες προσπάθειες οι οποίες είναι σε εξέλιξη όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο δείκτης Al Index αναδεικνύει και τους τομείς στους οποίους παρουσιάζει ενδιαφέρον ο τομέας κατά τα τελευταία πέντε χρόνια όπως είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι φοιτητές για τα online μαθήματα ή η τάση που επιδεικνύουν κάποιοι για να παρακολουθήσουν συνέδρια για την τεχνική νοημοσύνη. Φυσικά εξετάζεται και η δραστηριοποίηση των venture capital σε αυτό τον τομέα. Συνοψίζοντας, ο κ. Brynjolfsson εκτιμά ότι έφτασε το momentum όπου θα δούμε συνεχόμενη ανάπτυξη σε αυτό τον κλάδο.

By