Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Η τεχνολογία ο ισχυρότερος κλάδος σε δημόσιες εγγραφές το 2019

Παρότι το πρώτο τρίμηνο του έτους η διεθνής δραστηριότητα επιβραδύνθηκε εν συγκρίσει με το προηγούμενο έτος.

Η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και οι βιομηχανίες, παραμένουν και το 2019 οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, όσον αφορά τις δημόσιες εγγραφές, παρότι μάλιστα στο πρώτο τρίμηνο του έτους η διεθνής δραστηριότητα για δημόσιες εγγραφές επιβραδύνθηκε, εξαιτίας της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής και εμπορικής αβεβαιότητας.

Ειδικότερα, κατά το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι τρεις τομείς είχαν την πιο έντονη δραστηριότητα, αριθμώντας συνολικά 101 εγγραφές, το 51% του συνόλου παγκοσμίως και συγκεντρώνοντας συνολικά 5,4 δισ. δολάρια, το 42% των συνολικών αντληθέντων κεφαλαίων. Με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, η τεχνολογία ήταν ο ισχυρότερος τομέας, έχοντας συγκεντρώσει 2,1 δισ. δολάρια ή το 16% των συνολικών αντληθέντων κεφαλαίων, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσης της ΕΥ για τις δημόσιες εγγραφές, ο αριθμός τους το 1ο τρίμηνο του 2019 περιορίσθηκε στις 199 και τα αντληθέντα κεφάλαια στα 13,1 δισ. δολάρια κατέγραψε δηλαδή μείωση κατά 41% ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών και κατά 74% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Από την έρευνα (Global IPO trends: Q1 2019) προκύπτει ότι στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (ΕΜΕΙΑ), ο αριθμός των εγγραφών και τα αντληθέντα κεφάλαια μειώθηκαν αισθητά σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2018, με τα τοπικά χρηματιστήρια να δηλώνουν μόνο 42 δημόσιες εγγραφές, από τις οποίες αντλήθηκαν 4 δισ. δολάρια. 

Κάμψη και στις ΗΠΑ

Η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στην αμερικανική ήπειρο σημείωσε δραματική κάμψη το εξεταζόμενο διάστημα, με τα αντληθέντα κεφάλαια να μειώνονται κατά 83% στα $3,3 δισ. και τον αριθμό των εγγραφών να μειώνεται κατά 44% στις 31. Οι δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ (20) αντιπροσώπευσαν το 65% συνολικού αριθμού και το 92% των αντληθέντων κεφαλαίων. Ωστόσο, η μεταβλητότητα στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά και η ασυμφωνία της αμερικανικής κυβέρνησης επάνω σε ένα νομοσχέδιο, η οποία προκάλεσε τη μακρύτερη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, οδήγησε τους ξένους εκδότες να αναβάλουν της δημόσιες εγγραφές τους.

Η κάμψη της δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών επεκτάθηκε και στην περιοχή ΑσίαςΕιρηνικού, όπου κυριάρχησαν η διεθνής οικονομική αβεβαιότητα και τα γεωπολιτικά προβλήματα. Οι συνεχιζόμενες εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, επιβάρυναν την ψυχολογία της αγοράς και η περιοχή κατέγραψε μείωση της τάξης του 24% ως προς τον αριθμό των εγγραφών και 30% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια. Ωστόσο, η περιοχή συνέχισε να κυριαρχεί στην παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών, συγκεντρώνοντας το 63% των παγκόσμιων δημοσίων εγγραφών και το 64% των αντληθέντων κεφαλαίων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By