Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Η Tencent και η Alibaba κατακτούν τον κόσμο

Οι δύο κινεζικοί κολοσσοί εξελίσσονται ραγδαία και σύντομα αναμένεται να πάρουν τα σκήπτρα της παγκόσμιας επιρροής από τις υπερδυνάμεις της Silicon Valley.

Μια γενιά πριν, ακόμη και οι άκρως επιτυχημένες εταιρείες της τότε αναδυόμενης Σίλικον Βάλεϊ θεωρούνταν από την υπόλοιπη οικονομία ως κάτι εξειδικευμένο, μια… γαρνιτούρα στο κυρίως πιάτο της Γουόλ Στριτ και της βιομηχανικής Αμερικής.

Όσοι δεν έδωσαν την απαραίτητη προσοχή, ας πρόσεχαν… Πλέον, οι κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ καθορίζουν την ατζέντα της εθνικής οικονομίας των ΗΠΑ.

Είναι πιθανό, σε μια γενιά από τώρα, να λεχθεί το ίδιο για τους αναδυόμενους πρωταθλητές του κλάδου της τεχνολογίας στην Κίνα. Οι εταιρείες αυτές είναι για τη Σίλικον Βάλεϊ ό,τι ήταν οι αναδυόμενοι ηγέτες της τεχνολογίας για την υπόλοιπη οικονομία: καινοτόμες, επιθετικές, με δίψα για νίκη, και με προέλευση ένα περιβάλλον που αναπτύσσεται γρηγορότερα από οτιδήποτε άλλο γύρω του.

Οι δύο κυρίαρχοι εθνικοί πρωταθλητές της Κίνας είναι η Tencent και η Alibaba. Δεν είναι οι μοναδικοί κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί που έχουν σημασία. Όμως, οι δυο αυτές εταιρείες γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές – και μεγαλύτερης αξίας: η καθεμία έχει κεφαλαιοποίηση σαφώς μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου της, ενώ και οι δυο τους αρχίζουν και ανταγωνίζονται ολοένα και περισσότερο η μία την άλλη.

Οι κυνικοί λένε ότι οι δημοσιογράφοι γράφουν πρώτα τους τίτλους και μετά τις ιστορίες. Και στην περίπτωση αυτή είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. «Ma εναντίονMa» – για τον Jack Ma της Alibaba και τον Pony Ma της Tencent – αυτός ο τίτλος ήρθε στο μυαλό όταν μια μέρα του περασμένου Δεκέμβρη οι δύο δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες (οι οποίοι δεν είναι συγγενείς) μίλησαν στο Fortune Global Forum στην Κίνα.

Γνώριζα αμέσως ότι πίσω απ’ αυτό τον ελκυστικό τίτλο βρισκόταν η ιστορία του σημαντικότερου επιχειρηματικού ανταγωνισμού στον κόσμο σήμερα. Σημειώστε, παρακαλώ, ότι έγραψα «στον κόσμο», όχι «στην Κίνα».

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ένας παρατηρητής του κλάδου της τεχνολογίας μπορούσε να εξετάσει οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη μέσα από το πρίσμα των πολλών πραγμάτων που έκανε τότε η Google. Και το ίδιο θα μπορούσε να λεχθεί σχετικά με την Apple δέκα χρόνια αργότερα.

Σήμερα, οι Tencent και Alibaba κάνουν τόσα πολλά, από τις επικαλυπτόμενες επενδύσεις τους και τις επιχειρηματικές στρατηγικές τους μέχρι τις συμμαχίες που σχηματίζουν και τη σταδιακά αναπτυσσόμενη επιρροή τους έξω από τη χώρα προέλευσής τους, που η κατανόησή αυτών των δύο εταιρειών είναι κρίσιμη για την κατανόηση του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου παγκοσμίως.

Το δυτικό ακροατήριο εξακολουθεί να μην γνωρίζει επαρκώς αυτές τις εταιρείες επειδή συνήθως δεν χρησιμοποιεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Αυτό θα αλλάξει, και όποιος δεν προετοιμαστεί για τη στροφή αυτή θα μείνει πίσω.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By