Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Η Tesla θέλει να βάλει μπαταρίες σε ελληνικά νησιά

Ενδιαφέρον για την ηλεκτροδότηση των νησιών και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα «έξυπνα» και «ενεργειακά» νησιά εξέφρασαν σήμερα στελέχη της αμερικανικής Tesla σε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη στρατηγική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα των νησιών της χώρας και κυρίως όσων δεν διασυνδεθούν τα επόμενα χρόνια με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ένα ενδιαφέρον project που θα μπορούσε να εξεταστεί αφορά σε ένα μεσαίου μεγέθους νησί, απομακρυσμένο από το διασυνδεδεμένο σύστημα, όπως η Λήμνος.

Υπενθυμίζεται ότι η Tesla, του γνωστού Αμερικανού επιχειρηματία Έλον Μασκ, εκτός από ηλεκτρικά αυτοκίνητα παράγει μπαταρίες και συστοιχίες μπαταριών. Πρόσφατα, μάλιστα διέθεσε συστήματά της για τη δημιουργία μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχή της Αυστραλίας που αντιμετώπιζε πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπεται σταδιακή εγκατάλειψη των μονάδων καύσης πετρελαίου και στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Πλην όμως ο χαρακτήρας της φωτοβολταϊκής ή αιολικής παραγωγής δημιουργεί σημαντικές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας και αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης δικτύων.

Τονίζεται ακόμη ότι όπως προέκυψε από τη συνάντηση, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος αποθήκευσης ενέργειας. Γεγονός που σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους παραγωγής που επιτεύχθηκε το τελευταίο διάστημα μέσω των διαγωνισμών για νέες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθιστά τη στροφή των νησιών προς τις ΑΠΕ, εκτός από περιβαλλοντικά χρήσιμη και οικονομικά συμφέρουσα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By