Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Η θερμή αγκαλιά Ζελένσκι-Μακρόν, αμηχανία με τον Σολτς -Η επίσκεψη των τριών στο Κίεβο

Εμανουέλ Μακρόν, Ολαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι ταξίδεψαν στην Ουκρανία, όπου συναντώνται αυτή την ώρα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ελπίζουν να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα και τον λαό της.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι ταξίδεψαν στο Κίεβο με τρένο κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, και επιθεώρησαν τις συνέπειες του πολέμου κατά την επίσκεψή τους στην πόλη Ίρπιν, την οποία κατέλαβαν ρωσικά στρατεύματα κατά την έναρξη του πολέμου.

Η επίσκεψη των τεσσάρων ηγετών χωρών της ΕΕ αντιμετωπίστηκε με ειρωνείες από την Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι ελπίζει ότι δεν θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα, καθώς αυτό θα προκαλούσε περαιτέρω ζημίες στη χώρα. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ λέει ότι υπάρχει «μηδενική χρησιμότητα» στην παρουσία των ηγετών εκεί και ειρωνεύτηκες τους ηγέτες Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Η επίσκεψη των Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι οργανώθηκε με μυστικότητα τις προηγούμενες ημέρες και ήταν μια πραγματική έκπληξη, μια μυστική και ειδική αποστολή.

Όπως μεταδίδει η Le Monde, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε δεκτή την πρόταση της Γερμανίας να παρευρεθεί στη Σύνοδο των G7 που θα γίνει στα τέλη Ιουνίου στην Βαυαρία, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος, χωρίς να διευκρινίσει αν θα ταξιδέψει ως τη Γερμανία ή θα συμμετέχει με τηλεδιάσκεψη. Ο Όλαφ Σολτς έγραψε στο Twitter: «Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε αποφασιστικά στο πλευρό σας».

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, με ανάρτησή του στο Telegram, ευχαρίστησε τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας που επέδειξαν αλληλεγγύη με τη χώρα του επισκεπτόμενοι σήμερα το Κίεβο.

«Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη σας με τη χώρα και τον λαό μας», έγραψε ο Ζελένσκι.

Σολτς: Η βαρβαρότητα του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει
Η πόλη Ιρπίν, όπως και η Μπούκα έχουν γίνει σύμβολο της «αδιανόητης σκληρότητας» και της «παράλογης βίας» του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος.

«Η βάναυση καταστροφή σε αυτή την πόλη είναι ένα τρομακτική – αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», ανέφερε ο Σολτς σε tweet.

Στο Ίρπιν έχουν βρεθεί τα πτώματα 290 αμάχων θυμάτων και μάρτυρες και εισαγγελείς μιλούν για έναν μήνα τρόμου σε μια στενή ζώνη στη νοτιοδυτική συνοικία της πόλης. Ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός θυμάτων ήταν γυναίκες.

Ντράγκι: Θα ξαναφτιάξουμε τα πάντα!

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε ότι θα «ανοικοδομήσουν τα πάντα».

«Θα ανοικοδομήσουμε τα πάντα. Κατέστρεψαν τους παιδικούς σταθμούς, κατέστρεψαν τους παιδικούς κήπους. Τα πάντα θα ανοικοδομηθούν. Έχουν ήδη ξεκινήσει», δήλωσε ο Ντράγκι. «Ξέρουν ακριβώς πού βρίσκονται οι περιοχές που πρέπει να ανοικοδομηθούν. Κάθε οικογένεια έχει μια εφαρμογή όπου περιγράφει τι συνέβη και είναι ήδη σε πολύ προχωρημένη κατάσταση», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο προάστιο του Κιέβου, οι ντόπιοι του μίλησαν «για την ανοικοδόμηση. Λόγια πόνου, ελπίδας αλλά και για το τι θα θέλουν να κάνουν στο μέλλον», είπε ο Ιταλός ηγέτης.

Η θερμή αγκαλιά Ζελένσκι-Μακρόν, η αμηχανία με τον Σολτς
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών, παρέα με τον πρόεδρο της Ρουμανίας και του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο ήταν απολύτως σφραγισμένο.

Χαρακτηριστική είναι η ανταπόκριση του του BBC:

«Η ασφάλεια στο προεδρικό Μέγαρο της Ουκρανίας είναι αυτή που θα περίμενε κανείς στην καρδιά της εξουσίας σε μια χώρα που δέχεται επίθεση.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης κοινής φωτό, φώναξα στον Ζελένσκι αν πίστευε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του θα του έδιναν αυτό που πραγματικά θέλει σήμερα.

«Θα το δούμε», απάντησε ο Ζελένσκι.

«Αλλά είστε αισιόδοξος» ρώτησα;

Δεν υπήρξε σαφής απάντηση καθώς οι ηγέτες μετακινήθηκαν στο εσωτερικό για τις συζητήσεις τους».

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν κατ” ιδίαν ότι οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ηγέτες θα έδιναν ξεκάθαρη στήριξη στις φιλοδοξίες του Κιέβου για ένταξη στην ΕΕ, μετά τα κάπως αντικρουόμενα μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν και του Όλαφ Σολτς τις τελευταίες εβδομάδες.

Λίγες στιγμές νωρίτερα, ο πιο θερμός εναγκαλισμός έγινε μεταξύ του Ζελένσκι και του Μακρόν.

Η άφιξη του καγκελάριου Σολτς ήταν πιο αμήχανη, καθώς ο Γερμανός ηγέτης βγήκε από το όχημά του με έναν ογκώδη χαρτοφύλακα, τον οποίο επιχείρησε να αφήσει δίπλα του στο κόκκινο χαλί. Γρήγορα τον πήραν και τον παρέδωσαν σε έναν κάπως σαστισμένο αξιωματούχο που περίμενε στα παρασκήνια.

Μακρόν: «Η Ουκρανία αντιστέκεται, πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο»

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν το απόγευμα κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο. «Ιρπίν, Ουκρανία. Είδαμε την πόλη κατεστραμμένη από τις συνέπειες της βαρβαρότητας. Αλλά είδαμε και τον ηρωισμό των Ουκρανών που σταμάτησαν τον ρωσικό στρατό ενώ έκανε επέλαση στο Κίεβο. Η Ουκρανία αντιστέκεται και πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο», έγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter, παρότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δηλώσει πως «δεν πρέπει να ταπεινωθεί η Ρωσία», προκαλώντας την ενόχληση του Ζελένσκι.

«Θα βοηθήσουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί»

Ο Ολαφ Σολτς «δεσμεύθηκε» ότι «θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, «δεν θέλουμε να εκφράσουμε μόνο την αλληλεγγύη μας, θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε ότι η βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική, ανθρωπιστική, αλλά και σε ό,τι αφορά όπλα, θα συνεχισθεί», λέει. «Θα την συνεχίσουμε για όσο χρόνο χρειασθεί για τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», δηλώνει στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την ώρα που οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στο Κίεβο.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Σολτς έχει υποσχεθεί πολλές και ποικίλες αποστολές όπλων για τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι αναγγελίες αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί και οι δεσμεύσεις του που διατυπώνονται με μισή καρδιά, ακολουθούμενες από υπαναχωρήσεις, έχουν προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις στο Κίεβο και στην ίδια την Γερμανία.

Σήμερα στο Κίεβο, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς πραγματοποιεί μία δύσκολη επίσκεψη, κατηγορούμενος για υπερβολική προσήνεια προς την Μόσχα, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Ολοι οι ηγέτες των χωρών εταίρων μας, και φυσικά και ο καγκελάριος, γνωρίζουν θαυμάσια τι έχει ανάγκη η Ουκρανία. Το πρόβλημα είναι ότι οι αποστολές όπλων από την Γερμανία δεν βρίσκονται στο επίπεδο στο οποίο θα μπορούσαν να είναι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Die Zeit χθες, παραμονή της επίσκεψης του Ολαφ Σολτς, του Μάριο Ντράγκι και του Εμανουέλ Μακρόν στο Κίεβο.

Και σε άλλη συνέντευξη στο δίκτυο ZDF, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση «να μην γίνει προσπάθεια εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην Ουκρανία και στις σχέσεις με την Ρωσία».

Ο Ολαφ Σολτς αναλίσκεται να δίνει διαβεβαιώσεις στην Ουκρανία για την υποστήριξή του, δηλώνοντας ότι η Γερμανία είναι ένας από τους βασικούς χορηγούς οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.

Σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης καθ” οδόν προς το Κίεβο, δεσμεύθηκε ότι «θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», κατονομάζοντας την οικονομική και την ανθρωπιστική και μιλώντας περιφραστικά για την στρατιωτική βοήθεια (…«αλλά και σε ό,τι αφορά όπλα»).

Η ουκρανική ηγεσία αναμένει ότι ο καγκελάριος δεν ταξίδεψε μέχρι το Κίεβο «με άδεια χέρια» και ότι θα δώσει εγγυήσεις για την ταχεία αποστολή των στρατιωτικών εξοπλισμών που είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Για την Marina Henke, διευθύντρια του Center of International security (Hertie School), το πραγματικό πρόβλημα επικεντρώνεται στην σύγχυση που επικρατεί στην πολιτική της γερμανικής καγκελαρίας για την γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στην Μόσχα, έπειτα από δεκαετίες στενής σύμπραξης.

«Η εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη ρότα», εξηγεί στο AFP, αντίθετα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν την Ρωσία ως αντίπαλο και τροφοδοτούν την Ουκρανία με όπλα.

«Εδώ στην Γερμανία επικρατεί η ιδέα ότι η Ρωσία είναι μία γιγάντια χώρα στις πόρτες μας και ότι για κάθε απόφαση πρέπει να υπολογίσουμε πώς θα ζήσουμε μαζί της μακροπρόθεσμα», λέει η Marina Henke.

Ο Marcel Dirsus, του Ινστιτούτου για την Πολιτική Ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Κιέλου, κάνει λόγο για «σχεδόν απροκάλυπτη προσπάθεια να κάνουμε το λιγότερο δυνατόν» για την Ουκρανία και «να λύσουμε με τον τρόπο αυτό το δίλημμα».

By