Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Η τιμή του Bitcoin ίσως να «φουσκώθηκε» τεχνητά πέρυσι

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τουλάχιστον το ήμισυ της αύξησης της τιμής του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων ίσως οφειλόταν σε χειραγώγηση τιμών.

Η εξαιρετικά υψηλή τιμή που το Bitcoin άγγιξε πέρυσι ίσως είχε διογκωθεί τεχνητά, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν.

Σύμφωνα με την επιστημονική εργασία Is Bitcoin Really Un-Tethered? που συνέγραψαν οι ερευνητές John M. Griffin και Amin Shams και δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη,τουλάχιστον το ήμισυ της αύξησης της τιμής του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων ίσως οφειλόταν σε χειραγώγηση τιμών.

Χρησιμοποιώντας αλγορίθμους για την ανάλυση των δεδομένων του blockchain και των αγορών που πραγματοποιήθηκαν με το κρυπτονόμισμα Tether, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της τιμής του Bitcoin προκλήθηκε από τις ενέργειες μερικών βασικών «παικτών» και όχι από την πραγματική ζήτηση του νομίσματος από επενδυτές.

«Διαπιστώνουμε ότι οι αγορές με το Tether έχουν συγκεκριμένο χρονισμό, ύστερα από κάμψεις της αγοράς, και έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του Bitcoin», γράφουν οι Griffin και Shams. «Λιγότερο από 1% των ωρών με τέτοιες εκτεταμένες συναλλαγές με Tether συνδέονται με το 50% της ραγδαίας αύξησης του Bitcoin και το 64% των άλλων κορυφαίων κρυπτονομισμάτων. Αυτά τα μοτίβα δεν μπορούν να εξηγηθούν από τη ζήτηση των επενδυτών, αλλά συμβαδίζουν περισσότερο με την υπόθεση που βασίζεται στην προσφορά, σύμφωνα με την οποία το Tether χρησιμοποιείται για την παροχή στήριξης στις τιμές και τη χειραγώγηση των τιμών των κρυπτονομισμάτων».

Πέρυσι, αρκετοί ειδικοί του κλάδου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η υψηλή τιμή του Bitcoin τροφοδοτείτο, τουλάχιστον εν μέρει, από το Bitfinex, ένα ανταλλακτήριο Bitcoin που είναι καταχωρημένο στην Καραϊβική. Διάφοροι ειδικοί υπέθεσαν ότι το ανταλλακτήριο ωθούσε την τιμή του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος προς τα πάνω ενώ αυτή έπεφτε σε άλλα ανταλλακτήρια, χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, το Tether,για την αγορά άλλων κρυπτονομισμάτων.

Τα στελέχη της Bitfinex έχουν αρνηθεί ότι το ανταλλακτήριό τους υπήρξε μέρος κάποιας προσπάθειας χειραγώγησης τιμών.

Η έρευνα Is Bitcoin Really Un-Tethered? είναι η τελευταία σε μια σειρά ακαδημαϊκών εργασιών που εξετάζουν τη χειραγώγηση των αγορών εικονικών νομισμάτων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By