Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

Οι τουρίστες εγκαταλείπουν την Βαρκελώνη

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, η Βαρκελώνη δέχθηκε μεγάλο πλήγμα καθώς η περιπέτεια με την ανεξαρτησία της Καταλονίας οδήγησε σε μείωση των αφίξεων.

Όλοι οι βασικοί τουριστικοί προορισμοί της Ισπανίας κατέγραψαν αύξηση στις αφίξεις τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016 εκτός από την περιοχή της Καταλονίας που κατέγραψε μείωση 4,7% μετά από έναν ταραγμένο μήνα. Η περιοχή συγκλονίστηκε από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξάχθηκε την 1η Οκτωβρίου, αν και είχε κηρυχθεί παράνομο που είχε ως αποτέλεσμα την διεξαγωγή μεγάλων διαδηλώσεων αλλά και έντονης αστυνομικής βίας.

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας οδήγησε την κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να καταργήσει το υπουργικό συμβούλιο της Καταλονίας και να λάβει τον απευθείας έλεγχο της πλούσιας περιοχής εξαγγέλλοντας εκλογές τον επόμενο μήνα. Στο μεταξύ τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτια –βασικός δείκτης της ξενοδοχειακής αγοράς- επίσης μειώθηκαν τον Οκτώβριο.

Η αλήθεια είναι ότι οι φασαρίες με το δημοψήφισμα επιβάρυναν μια ήδη προβληματική κατάσταση. Το καλοκαίρι, τοπικοί παράγοντες που αντιμάχονται τον μαζικό τουρισμό έλεγαν ότι η Βαρκελώνη, η πόλη με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ισπανία, είχε βουλιάξει από τουρίστες. Ακόμη η Καταλανική πρωτεύουσα έγινε στόχος θανατηφόρας τρομοκρατικής επίθεσης τον Σεπτέμβριο.  Παρά αυτά τα προβλήματα η Καταλονία παραμένει η πιο δημοφιλής περιοχή για τους τουρίστες, που την προτιμούν για την κουλτούρα, τα μνημεία αλλά και την καταπληκτική ακτογραμμή της.

Παρότι η χώρα βρίσκεται σε πορεία οικονομικής ανάκαμψης με την φετινή ανάπτυξη να αναμένεται στο 3%, η ισπανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι η Καταλανική κρίση μπορεί να πλήξει την οικονομική παραγωγή του 2018.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By