Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η βελγική αστυνομία είχε ανακρίνει τους αδελφούς Αμπντεσλάμ πριν από το μακελειό στο Παρίσι

Τι αποκάλυψε η ομοσπονδιακή εισαγγελία

france-policeA

Η βελγική αστυνομία είχε ανακρίνει τους δύο αδελφούς Αμπντεσλάμ — ο ένας από τους οποίους ανατινάχθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι ενώ ο δεύτερος καταζητείται— όμως «δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι αποτελούσαν μια ενδεχόμενη απειλή», αποκάλυψε σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, 31 ετών, ήταν ο ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας. Πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος έξω από ένα μπαρ στο ανατολικό Παρίσι. Είχε προσπαθήσει να πάει στη Συρία, όμως κατάφερε να φτάσει μόνο μέχρι την Τουρκία, ανέφερε ο εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών Έρικ Βαν Ντερ Σιπτ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο Politico.

«Ανακρίθηκε μετά την επιστροφή του (σ.σ. από την Τουρκία), όπως και ο αδελφός του», πρόσθεσε ο Βαν Ντερ Σιπτ αναφερόμενος στον Σαλά Αμπντεσλάμ, 26 ετών, που καταζητείται από τις αρχές καθώς πιστεύεται ότι συμμετείχε στις επιθέσεις του Παρισιού. Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε όμως πότε ανακρίθηκαν τα δύο αδέλφια.

«Ξέραμε ότι είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί και ότι μπορεί να πήγαιναν στη Συρία όμως δεν υπήρχαν ενδείξεις για μια πιθανή απειλή (εκ μέρους τους). Ακόμη και αν τους είχαμε αναφέρει στις γαλλικές αρχές, αμφιβάλλω ότι θα τους είχαν συλλάβει», συνέχισε, επιβεβαιώνοντας εν παρόδω ότι οι Βρυξέλλες δεν είχαν ενημερώσει τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών για τους αδελφούς Αμπντεσλάμ.

Ο Μπραχίμ δεν διώχθηκε ποινικά όταν επέστρεψε από την Τουρκία επειδή «δεν είχαμε αποδείξεις ότι συμμετείχε στις δραστηριότητες τρομοκρατικής οργάνωσης», εξήγησε επίσης ο εκπρόσωπος.
Ο Σαλά Αμπντεσλάμ, που ήταν γνωστός στις αρχές για κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών, φέρεται ότι συμμετείχε σε μια ένοπλη ληστεία μαζί με τον διαβόητο Βέλγο τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, που θεωρείται ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι.

Η επιχείρηση των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων στο Σεν Ντενί, σήμερα το πρωί, είχε ως στόχο τη σύλληψη του Αμπαούντ. Νωρίτερα, η ολλανδική αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι ο Σαλά Αμπντεσλάμ συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ολλανδία, σε έλεγχο της τροχαίας, επειδή είχε στην κατοχή του κάνναβη. Το όνομά του εμφανίζεται επίσης στα αρχεία ενός ελέγχου της τροχαίας που έγινε τον Σεπτέμβριο στη δυτική Αυστρία, αφού πέρασε τα σύνορα με τη Γερμανία.

By