Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Η Βουλή ενέκρινε το δημοψήφισμα με 178 υπέρ

Την πρόταση υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή

tsipras vouli

Με 178 ψήφους υπέρ έναντι 120 κατά υπερψηφίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής η εισήγηση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την Κυριακή 5 Ιουλίου, με αντικείμενο την πρόταση των δανειστών.

Υπέρ της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Δεν καταγράφηκαν διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Την πρόταση καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο ώστε να παραδώσει στον Προκόπη Παυλόπουλο το επίσημο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Την πεποίθησή ότι το «Όχι» του λαού θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης εξέφρασε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται να φέρει ποτέ στη Βουλή ένα νέο Μνημόνιο.

Παράλληλα, επιτέθηκε στους δανειστές για την απόφασή τους να μην παρατείνουν το ελληνικό πρόγραμμα με δεδομένη την απόφαση για δημοψήφισμα, λέγοντας δηκτικά πως η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν οικοδομήθηκε από το Eurogroup ή το ΔΝΤ, και ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται την άδεια του Γερούν Ντάισελμπλουμ ή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ώστε να ζητήσει έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Για «πραξικόπημα» του ΣΥΡΙΖΑ που απειλεί τη χώρα με χρεοκοπία και εγείρει κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη έκανε λόγο ο στη δική του ομιλία ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μετατρέψει την Ελλάδα σε «Ζάμπια ή Βενεζουέλα».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά προανήγγειλε πρωτοβουλία για συγκρότηση μετώπου εθνικής συνεργασίας, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να προσχωρήσει σε εθνική συνεννόηση, πριν γίνει χωρίς αυτόν. Υπενθυμίζεται πως στις 13:00 της Κυριακής ο κ. Σαμαράς θα γίνει δεκτός από Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Μια ώρα αργότερα, θα βρεθεί στην προεδρική κατοικία και ο αρχηγός του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Η απόφαση της Αθήνας να κινηθεί προς δημοψήφισμα αιφνιδίασε δυσάρεστα τους εταίρους, δεδομένου ότι σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή πριν το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού βρίσκονταν σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες τεχνικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη τελικής σύγκλισης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By