Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Οι Βρυξέλλες ανέβαλαν τις πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Έως την 16η Φεβρουαρίου

rwsia eurwpi

H Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να αναβάλει για μία εβδομάδα την εφαρμογή πρόσθετων κυρώσεων κατά Ρώσων και Ουκρανών φιλορώσων αποσχιστών, ώστε να δώσει μία ευκαιρία στις προσπάθειες που διεξάγονται με σκοπό να επιτευχθεί η ειρήνη στην Ουκρανία.

«Προκειμένου να αφήσουμε περιθώριο στις διπλωματικές προσπάθειες (…), αποφασίσαμε να αναστείλουμε την εφαρμογή» των κυρώσεων «έως την 16η Φεβρουαρίου», εξήγησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης επί του πεδίου» διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Οι επικεφαλής των 28 Κρατών και κυβερνήσεων θα επιχειρήσουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη να «αξιολογήσουν» τα αποτελέσματα της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας Γαλλίας – Γερμανίας, μετά από μια τετραμερή σύνοδο στο Μινσκ, υπενθύμισε η Μογκερίνι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν να συναντηθούν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας με στόχο να υπογράψουν μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αν και υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν.

Οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει την 29η Ιανουαρίου να επεκτείνουν τη «μαύρη λίστα» με τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων θα επιβληθούν τα μέτρα δέσμευσης των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευσης του να ταξιδεύουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση για το βομβαρδισμό της Μαριούπολης από τους φιλορώσους αυτονομιστές, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων. Στην παρούσα φάση ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 132 πρόσωπα και 28 νομικά πρόσωπα.

Σήμερα οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ ενέταξαν στον κατάλογο 19 επιπλέον φυσικά πρόσωπα, Ρώσους και αυτονομιστές, όπως και 9 επιπλέον νομικά πρόσωπα. Η εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος τους ωστόσο αναβλήθηκε.

Οι Ευρωπαίοι παραμένουν επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο να στεφθεί με επιτυχία η γαλλογερμανική πρωτοβουλία.

«Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να διευθετήσουμε» προειδοποίησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ ο Φαμπιούς είπε ότι υπάρχει «ένας αριθμός θεμάτων» που εκκρεμούν, όπως η απόσυρση των «βαρέων όπλων», «ο σεβασμός των συνόρων» και το νομικό καθεστώς των προπυργίων των ανταρτών, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Πρέπει να παραμείνουμε όσο το δυνατόν εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Μινσκ» που υπογράφθηκε το Σεπτέμβριο που προέβλεπε μία κατάπαυση του πυρός η οποία στην πράξη ποτέ δεν εφαρμόστηκε, σημείωσε ο υπουργός.

«Έκτοτε όμως η πραγματικότητα στο πεδίο εξελίχθηκε εις βάρος των ουκρανικών δυνάμεων» προσέθεσε ο ίδιος.

Το σχέδιο που συζητείται προβλέπει την θέσπιση μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης κατά μήκος της υπάρχουσας γραμμής του μετώπου κι όχι εκείνης που προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία, κάτι που θα αναγνώριζε την κατάκτηση εδαφών από τους αυτονομιστές κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης που στοίχισε την ζωή σε εκατοντάδες αμάχους.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν ικανοποιεί τη Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Δε χρειαζόμαστε μονάχα μία επείγουσα κατάπαυση του πυρός. Χρειαζόμαστε μία διαρκή κατάπαυση του πυρός» σημείωσε η ίδια και τάχθηκε υπέρ «της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ» όπως και «της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της Ουκρανίας».

«Εάν οι προσπάθειες δεν ολοκληρωθούν με επιτυχία, η σύρραξη θα κλιμακωθεί σε στρατιωτικό επίπεδο. Και το ζήτημα της χορήγησης όπλων θα συζητηθεί σίγουρα και στην Ευρώπη» παρατήρησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, η χώρα του οποίου αντιτίθεται σε ένα τέτοιο σενάριο.

Οι Ευρωπαίοι εξάλλου εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις στην περίπτωση που αποτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στο πεδίο.

Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάλιο «έως σήμερα η ΕΕ έχει χάσει 21 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα των εξαγωγών» λόγω των κυρώσεων, ποσό που αρνείται να επιβεβαιώσει η Κομισιόν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By