Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Ιδιωτικά τζετ: Αυξήθηκαν κατά 64% οι πτήσεις το 2022

Σε επίπεδα-ρεκόρ εκτοξεύτηκαν το 2022 οι πτήσεις ιδιωτικών τζετ, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν εξαιρετικά σύντομες διαδρομές, σύμφωνα με το CNBC.

Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την περιβαλλοντική εκστρατεία της Greenpeace, έδειξε ότι ο αριθμός των πτήσεων ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη πέρυσι αυξήθηκε κατά 64%, φτάνοντας στο επίπεδο-ρεκόρ των 572.806.

Εξαιρετικά ρυπογόνες
Οι εκπομπές ρύπων των ιδιωτικών αεριωθούμενων αεροσκαφών, οι οποίες έχουν δυσανάλογες επιπτώσεις στο περιβάλλον, διαπιστώθηκε ότι υπερδιπλασιάστηκαν στην Ευρώπη το 2022, υπερβαίνοντας τις ετήσιες κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα 550.000 κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερες από τις μισές (55%) των ιδιωτικών πτήσεων στην Ευρώπη πέρυσι ήταν εξαιρετικά σύντομες διαδρομές, κάτω των 750 χιλιομέτρων (466 μίλια), όπως ανέφερε η Greenpeace, σημειώνοντας ότι αυτά τα ταξίδια θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και με τρένο ή πλοίο.

«Η ανησυχητική αύξηση των πτήσεων με ιδιωτικά τζετ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές CO2», δήλωσε η Klara Maria Schenk της Greenpeace.

«Η άμεση μείωση των μεταφορών που χρησιμοποιούν πετρέλαιο είναι απαραίτητη και η αρχή πρέπει να γίνει με την απαγόρευση των εξαιρετικά ρυπογόνων ιδιωτικών αεροσκαφών, που δεν προσφέρουν καμία αξία στους ανθρώπους, αλλά τους επιβαρύνουν με επιβλαβείς εκπομπές, τοξικά μικροσωματίδια και θόρυβο, βλάπτοντας το κλίμα και την υγεία», ανέφερε η Schenk.

Στοιχεία από τη μη κυβερνητική οργάνωση Transport & Environment δείχνουν ότι τα ιδιωτικά τζετ είναι έως και 14 φορές πιο ρυπογόνα από τα εμπορικά αεροπλάνα και έως και 50 φορές πιο ρυπογόνα από τα τρένα.

Αυτό συμβαίνει επειδή σε μόλις μία ώρα ένα μόνο ιδιωτικό τζετ μπορεί να εκπέμψει δύο μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Εν τω μεταξύ, ο μέσος άνθρωπος στην ΕΕ εκπέμπει 8,2 μετρικούς τόνους CO2 κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι χώρες με τις περισσότερες πτήσεις ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη πέρυσι ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία.

Στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για πτήσεις ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη το 2022 περιλαμβάνονται η Γαλλική Ριβιέρα, το Παρίσι και η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Ελβετίας, η Γενεύη.

Η έκρηξη πλούτου, η ισχυρότερη ζήτηση για αναψυχή και η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών Covid-19 είναι μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να οδηγούν στην αύξηση της ζήτησης ιδιωτικών αεροσκαφών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By