Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Ιδιωτικοποιούν ότι μπορούν για να κλείσουν την συμφωνία

Πρώτες στη σειρά των αποκρατικοποιήσεων οι συγκοινωνίες

mesa-metaforas-mmm-leoforeio-oasa-sugkoinonies

Η κυβέρνηση ξεκινά μαζικές αποκρατικοποιήσεις μέσω του υπερ-Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Η αρχή θα γίνει από τους οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ), τον οργανισμό διαχείρισης του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ), τα ΕΛΤΑ, την ΕΥΑΘ, την ΕΛΒΟ, την Αττικό Μετρό, τις Κτιριακές Υποδομές και τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με ένα από τα παραρτήματα που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης οι συγκεκριμένες εταιρείες θα μπουν σταδιακά υπό την ομπρέλα της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ) που ιδρύεται με το πολυνομοσχέδιο και θα αποκρατικοποιηθούν.

Κατά τον κ. Χουλιαράκη, οι τέσσερις πρώτες εταιρείες θα μεταφερθούν άμεσα και οι υπόλοιπες σταδιακά. Ο ίδιος υποστήριξε πως υπάρχουν και άλλες 19 κρατικές εταιρείες που θα μεταφερθούν στο υπερ-Ταμείο, χωρίς να καταθέσει το σχετικό παράρτημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατέθεσε και το παράρτημα που περιλαμβάνει λίστα με 14 ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που μεταφέρονται στο υπερ-Ταμείο, αλλά εκκρεμούν ακόμα στοιχεία για τα υπόλοιπα ακίνητα, κλπ.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται πως υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, που ιδρύεται με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ, θα προωθείται πλέον το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ωστόσο η ΝΔ υποστηρίζει πως στο υπερ-Ταμείο θα μεταφερθούν και άλλες 19 ΔΕΚΟ, τα ονόματα των οποίων όμως η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει στη Βουλή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By