Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Ιδωτικοποιήσεις και ανακεφαλαιοποίηση στο τραπέζι διαπραγματεύσεων

Συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με το κουαρτέτο αύριο στη 1 και μισή

tsakalotos-stathakis

Συνάντηση με το κουαρτέτο των θεσμών θα έχουν αύριο στις 13:30 το μεσημέρι, οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

Οι δυο πλευρές θα συζητήσουν:

– την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και
– το ΤΑΙΠΕΔ.

Νωρίτερα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, θα συζητηθούν τα εργασιακά (12:00).

Την Τέταρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση των δυο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών καθώς ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει μια «ανακεφαλαιοποίηση» των συζητήσεων.

Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στο χώρο διαμονής των θεσμών, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Εν τω μεταξύ το πικρό ποτήρι της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συντάξεων ετοιμάζεται να πιει η κυβέρνηση με τη νέα δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία σχεδιάζεται να ψηφιστούν «πακέτο» με το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση στις 18 Αυγούστου.

«Οι πρόωρες θα είναι μέσα, για τους αγρότες το παλεύουμε», έλεγε κυβερνητική πηγή βάζοντας για πρώτη φορά στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να μην προλάβει η κυβέρνηση να υλοποιήσει το λίφτινγκ που επιθυμεί να κάνει στον ΕΝΦΙΑ.

Όπως επιβεβαίωσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, η κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει σε μια αναδιανομή βαρών ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου στα φετινά ραβασάκια, επιβαρύνοντας περισσότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 300.000 ευρώ, δημιουργώντας έτσι κάποια περιθώρια ελαφρύνσεων στα χαμηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας.

«Ενδεχομένως να μην προλάβουμε» σημειώνει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ να είναι ακριβώς τα ίδια με τα περυσινά, στον βαθμό όπου δεν έχει μεταβληθεί την 1η Ιανουαρίου 2015 η περιουσιακή εικόνα του φορολογούμενου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By