Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Υεμένη: Εννεαμελής οικογένεια νεκρή σε αεροπορικές επιδρομές

Η επίθεση έγινε στα πλαίσια της εκστρατείας εναντίον των ανταρτών Χούτι

yemen-suicideattack

Αεροπορική επιδρομή σε χωριό κοντά στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά στοίχισε τη ζωή σε μια εννεαμελή οικογένεια, δήλωσαν σήμερα κάτοικοι, σ΄ ένα πλήγμα που φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον των ανταρτών Χούτι, ενώ παράλληλα υεμενίτης αξιωματούχος ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 185 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.000 τραυματισθεί στις 9 ημέρες που διαρκούν οι μάχες στο Άντεν και ζήτησε επειγόντως βοήθεια για τα νοσοκομεία.

Ως αποτέλεσμα της αεροπορικής επιδρομής στο χωριό κοντά στη Σαναά, πέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν ενώ μερικοί πολίτες παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Saba.

Η επιχείρηση που διεξάγεται από τη Σαουδική Αραβία και άλλα σουνιτικά μουσουλμανικά κράτη έχει στόχο να εμποδίσει τους Χούτι, συμμάχους του Ιράν και του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Υεμένη, καθώς και να αποκαταστήσει στην εξουσία τον υποστηριζόμενο από τη Σαουδική Αραβία πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Κάτοικοι κοντά στο χωριό Οκάς, το οποίο βρίσκεται κοντά σε μια βάση της πολεμικής αεροπορίας στο βουνό Τζεμπέλ αλ-Νάμπι Σούιεμπ, είπαν πως η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, το βράδυ και στοίχισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους.

Το Saba μετέδωσε πως η οικογένεια αποτελούνταν από δύο άνδρες, μια γυναίκα και έξι παιδιά. Ανήρτησε στον ιστότοπό του μια φωτογραφία που εικονίζει τρία παιδιά να κείτονται το ένα δίπλα στο άλλο και κομμάτια χαρτιού στα οποία είναι γραμμένη η ημερομηνία 3 Μαρτίου 2015. Το Ρόιτερς αναφέρει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αμέσως την αυθεντικότητα της φωτογραφίας.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της διεύθυνσης Υγείας στο Άντεν Αλ-Χάντερ Λασουάρ ανακοίνωσε σήμερα πως από τις 26 Μαρτίου έως και χθες, Παρασκευή, τα μεσάνυχτα «έχουμε καταμετρήσει 185 νεκρούς και 1.282 τραυματίες» που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Άντεν. «Το 75% των θυμάτων είναι άμαχοι», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο απολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει τα θύματα στις τάξεις των ανταρτών, τα οποία έχουν μεταφερθεί «στις δικές τους εγκαταστάσεις».

Ο Λασουάρ κάλεσε τις διεθνείς οργανώσεις και τις αραβικές μοναρχίες του Κόλπου, οι οποίες συμμετέχουν στον συνασπισμό, να προσφέρουν επειγόντως ιατρική βοήθεια στα νοσοκομεία του Άντεν. «Τα αποθέματα φαρμάκων έχουν εξαντληθεί και τα νοσοκομεία δεν καταφέρνουν πλέον να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων», δήλωσε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα έπειτα από αίτημα της Ρωσίας για να συζητήσει πρόταση για μια «ανθρωπιστική παύση» των αεροπορικών επιδρομών που διεξάγονται στη χώρα.

By