Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

ΙΚΑ: Κύκλωμα πλαστογράφων εξάρθρωσε η αστυνομία

Μεταξύ των μελών και 17 γιατροί

ika_8

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε συστηματικά απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) έφτασε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, μετά από πολύμηνες έρευνες.

Στο πλαίσιο επιχείρησης, συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής συνολικά οκτώ άτομα, τέσσερις άνδρες και ισάριθμες γυναίκες, όλοι Ελληνες, ηλικίας από 26 έως 67 ετών.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 53χρονος ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και 45χρονος υπάλληλος του ΟΑΕΕ.

Συγκατηγορούμενοί τους, που δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, είναι εννέα ιδιώτες γιατροί, οκτώ γιατροί του ΙΚΑ και άλλα δώδεκα άτομα, που κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, παράβαση καθήκοντος και απάτη.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Προέκυψε ότι το 53χρονο ηγετικό μέλος της οργάνωσης είχε συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με δομημένη και διαρκή δράση, στην οποία ενέταξε τους επτά συλληφθέντες.

Τα μέλη της κατήρτιζαν φακέλους που αφορούσαν στην έκδοση αναπηρικών συντάξεων, προνοιακών επιδομάτων και λοιπών κοινωνικών παροχών, καθώς και φακέλους εικονικών εργατικών ατυχημάτων, για άτομα-πελάτες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, κατόπιν παραγγελίας στο ηγετικό στέλεχος, είτε στα άλλα μέλη της ομάδας.

Ο 45χρονος υπάλληλος του ΟΑΕΕ, λόγω της θέσης του, είχε ειδικό ρόλο στη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς ήταν υπεύθυνος για την πληροφόρηση αναφορικά με την ασφαλιστική κάλυψη κάθε «πελάτη», προκειμένου αυτή να είναι συμφέρουσα.

Επιπλέον, ο αρχηγός της οργάνωσης και δύο μέλη της μεσολαβούσαν και επικοινωνούσαν με τους εμπλεκόμενους σε αυτήν γιατρούς, ενώ άλλα δύο μέλη που δραστηριοποιούνταν στα εργατικά ατυχήματα ήταν επιφορτισμένα με την υποστήριξη και διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων, είτε μεταφέροντας και καταθέτοντας διάφορα έγγραφα, εξετάσεις, δικαιολογητικά στο όνομα των «πελατών», είτε παραλαμβάνοντας και παραδίδοντας χρηματικά ποσά.

Για κάθε παράνομη χορήγηση προνοιακού επιδόματος, αναπηρικής σύνταξης ή «δημιουργίας» εργατικού ατυχήματος, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμιζαν από 2.000 έως 5.000 ευρώ.

Όπως διαπιστώθηκε, η μέχρι τώρα ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 360.000 ευρώ.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, έχουν ταυτοποιηθεί 133 φυσικά πρόσωπα που έλαβαν προνοιακά επιδόματα και αποζημίωση χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, προβάλλοντας ψευδή εργατικά ατυχήματα.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Στις περιπτώσεις εικονικών εργατικών ατυχημάτων, αρχικά οι «πελάτες» έρχονταν σε επαφή είτε με τον 53χρονο αρχηγό, είτε με κάποιο άλλο μέλος της οργάνωσης. Στη συνέχεια, ο 53χρονος, σε συνεργασία με τον 45χρονο υπάλληλο του ΟΑΕΕ, διαπίστωναν αν ο ασφαλισμένος έχει οφειλές προς το ασφαλιστικό ταμείο. Αυτό γινόταν γιατί σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών, αυτές θα συμψηφίζονταν με το ποσό της αποζημίωσής τους για το εργατικό ατύχημα κι έτσι η «ενασχόληση» της εγκληματικής οργάνωσης με το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα ήταν ασύμφορη.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έβρισκαν «υποψηφίους» με μεγάλη ασφαλιστική κάλυψη, ύστερα από την πληροφόρηση του συλληφθέντα υπαλλήλου του ΟΑΕΕ, ώστε να είναι συμφέρουσα η αποζημίωση, να αποκομίσουν και οι ίδιοι μεγαλύτερο μερίδιο ως αμοιβή.

Στη συνέχεια οι γιατροί, έναντι αμοιβής που δεν έχει εξακριβωθεί, χορηγούσαν ιατρικές γνωματεύσεις, που πιστοποιούσαν τις «σωματικές βλάβες» που προήλθαν από το «εργατικό ατύχημα». Προκειμένου να αποδειχθεί η τέλεση του ατυχήματος, χρησιμοποιούνταν φυσικά πρόσωπα που δήλωναν ψευδώς στον ΟΑΕΕ ότι ήταν μάρτυρες στα δήθεν εργατικά ατυχήματα.

Πρόκειται για οκτώ Ελληνες, ηλικίας από 30 έως 73 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και απάτη.

Σε 41 περιπτώσεις ύποπτων εργατικών ατυχημάτων, οι κατηγορούμενοι ιατροί έχουν γνωματεύσει θετικά για τα 34.

Σχετικά με τις περιπτώσεις χορήγησης προνοιακών επιδομάτων, αναπηρικών συντάξεων και κοινωνικών παροχών, προέκυψε ότι άτομα που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις για τη λήψη τους έρχονταν σε επαφή με τον αρχηγό ή/και τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία στη συνέχεια επικοινωνούσαν με τους εμπλεκόμενος ιατρούς, που εξέδιδαν, έναντι αμοιβής, ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις, στο όνομα των υποψηφίων.

Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες θα πιστοποιούσαν το υποτιθέμενο πρόβλημα υγείας του «υποψηφίου», χρησιμοποιούσαν ως συνεργάτες τέσσερις Ελληνες, ηλικίας από 52 μέχρι 60 ετών, οι οποίοι πάσχουν από πραγματικά προβλήματα υγείας και μετέβαιναν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Στα κέντρα αυτά δήλωναν ψευδώς και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί τα στοιχεία ταυτότητας του υποψήφιου για έκδοση προνοιακού επιδόματος και προέβαιναν στις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις. Αποτέλεσμα ήταν να προσκομίζονται στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές εξετάσεις φαινομενικά ορθές και κατάλληλες.

Με τη μεθοδολογία αυτή, η εγκληματική οργάνωση κατήρτισε και κατέθεσε σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ιατρικούς φακέλους για αναπηρικές συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, κοινωνικές παροχές και ανύπαρκτα εργατικά ατυχήματα για συνολικά 133 φυσικά πρόσωπα.

Στο πλαίσιο ερευνών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας στα σπίτια, τα οχήματα και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν περισσότερες από 100 ακτινογραφίες διαφόρων παθήσεων, 46 ατομικά βιβλιάρια ασθενείας, περίπου 600 συσκευασίες διαφόρων φαρμάκων, 8.200 δολάρια ΗΠΑ και 8.550 ευρώ, πλήθος ιατρικών γνωματεύσεων και ιατρικών φακέλων, 17 διαβατήρια Λιθουανίας, 29 σφραγίδες διαφόρων εταιρειών και δημοσίων υπαλλήλων και μία βαλλίστρα.

Από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα, οι συλληφθέντες αποκόμισαν για κάθε έναν «πελάτη» από 2.000 έως 3.800 ευρώ, ανάλογα με το αν επρόκειτο για προνοιακό επίδομα ή αναπηρική σύνταξη. Για τα εργατικά ατυχήματα λάμβαναν ως αμοιβή το 50% της συνολικής αποζημίωσης του ασφαλισμένου «τραυματία», η οποία κυμαίνονταν από 1.200 έως 5.000 ευρώ.

Η προκληθείσα ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου από τις αναπηρικές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα φτάνει στα 280.000 ευρώ, ενώ η επαπειλούμενη στα 358.000 ευρώ.

Για τα εργατικά ατυχήματα, η ζημία του ελληνικού Δημοσίου ξεπερνά τις 80.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι αποζημιώσεις που έχουν ήδη κατατεθεί και εκκρεμούν προς έγκριση.

Η ακριβής ζημία που προκλήθηκε είναι αδύνατον να προσδιοριστεί, καθώς το είδος των επιδομάτων, το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης, η χρονική τους διάρκεια, η βαρύτητα της παθήσεως, ποικίλλουν κατά περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση που η εγκληματική οργάνωση συνέχιζε απρόσκοπτα τη δράση της, θα ήταν κατά πολύ πολλαπλάσια της υπολογιζόμενης.

Με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία και κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ενημερώθηκε το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και οι αρμόδιοι φορείς, για να προβούν στις δικές τους ενέργειες.

By