Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Ικανοποίηση Χαρδούβελη για την δίμηνη παράταση

Και την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

xardouvelis-ypoikA

Την ικανοποίησή του για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τη δίμηνη παράταση που δόθηκε στην Ελλάδα ώστε να κλείσει η αξιολόγηση εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά το τέλος του Eurogroup.

«Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει απεμπλοκή και έχουμε δύο πρόσθετους μήνες περιθώριο (ως το τέλος Φεβρουαρίου), για να κλείσει η αξιολόγηση. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελλάδα θα υποβάλλει αύριο στο Eurogroup, το επίσημο αίτημά της για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και το αίτημα για την υπαγωγή της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ECCL).

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι οι λεπτομέρειες που θα διέπουν το ECCL και ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής μεριάς και της τρόικας, στη διάρκεια της δίμηνης παράτασης.

Όπως σημείωσαν, η τρόικα θα συντάξει αύριο μια ενδιάμεση έκθεση όπου θα καταγράφονται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Όπως διευκρίνισαν οι κυβερνητικές πηγές, η έκθεση είναι απαραίτητη για τυπικούς λόγους, ώστε τα κοινοβούλια ορισμένων κρατών να μπορέσουν να επικυρώσουν την «τεχνική παράταση» του ελληνικού προγράμματος.

Εξάλλου, η παράταση του ελληνικού προγράμματος ήταν αναγκαία για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθούν τα 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος.

Όπως ανέφεραν οι πηγές, η ελληνική πλευρά κατάφερε να πείσει τους εταίρους της να πάρει δίμηνη «τεχνική παράταση», παρά το ότι στο Eurogroup «υπήρχε κλίμα για εξάμηνη παράταση».

Τέλος, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, κατά πάσα πιθανότητα, θα επισκεφθεί την Αθήνα πριν τα Χριστούγεννα.

By