Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Ημέρα καταναλωτικής φρενίτιδας σε ΗΠΑ – Βρετανία για τη «Μαύρη Παρασκευή»

Τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν τις πόρτες και περιμένουν τους καταναλωτές με μεγάλες εκπτώσεις

katastioma

«Μαύρη Παρασκευή» ή «Black Friday» είναι η μέρα που περιμένουν όλοι οι Αμερικάνοι καθώς την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν τις πόρτες και περιμένουν τους καταναλωτές με μεγάλες εκπτώσεις.

Οι δρόμοι «πλημμυρίζουν» από χιλιάδες πολίτες που σχηματίζουν ουρές έξω από τα καταστήματα για να κάνουν τα ψώνια της χρονιάς. Ταυτόχρονα, η μέρα σηματοδοτεί και την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων με συνέπεια να επικρατεί η απόλυτη καταναλωτική φρενίτιδα.

Στην Times Square στη Νέα Υόρκη παρατηρείται λαοθάλασσα. Μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που κατασκήνωσαν από το μεσημέρι της Πέμπτης, ώστε να προλάβουν να μπουν πρώτοι την επόμενη ημέρα στα πολυκαταστήματα και να προλάβουν τις προσφορές.

Φέτος, όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, η κίνηση στα μαγαζιά είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, με τους καταναλωτές να εκτιμάται ότι θα ξοδέψουν πάνω από δύο δισ. δολάρια είτε στα καταστήματα είτε μέσω ηλεκτρονικών αγορών (εκπτώσεις κάνουν και τα διαδικτυακά καταστήματα – εκφράζονται ωστόσο αυξημένοι φόβοι για κυβερνοεπιθέσεις).

Στο Φέργκιουσον πάντως, όπου τις προηγούμενες ημέρες επικράτησε χάος από τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ διαμαρτυρόμενων και αστυνομικών με αφορμή την απελευθέρωση του αστυνομικού για τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν μέσα στα εμπορικά καταστήματα της πόλης. Δεν υπήρξε ένταση, όμως ήταν μια κίνηση για να πληγεί η σημαντικότερη εκπτωτική ημέρα στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχες εικόνες παρατηρούνται και στη Βρετανία, όπου σήμερα οι πολίτες της χώρας ποδοπατήθηκαν στην κυριολεξία στην προσπάθειά τους να ψωνίσουν. Μια γυναίκα μάλιστα υπέστη ελαφρά -ευτυχώς – τραύματα μετά από πτώση τηλεόρασης πάνω της σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών, ενώ σε ένα σούπερ μάρκετ επενέβη η αστυνομία για να «ηρεμήσει» την κατάσταση και να επιβάλει την τάξη. Τρεις άνδρες συνελήφθησαν για πρόκληση μικροεπεισοδίων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By