Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ημέρες οργής και νύχτες βίας: Μαζικές διαδηλώσεις και εχθροπραξίες σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Με τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες, Παρασκευή, οι εχθροπραξίες και οι βίαιες διαδηλώσεις συνεχίζουν στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. 

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία αυξήθηκε σε τουλάχιστον 230.

Νέες αεροπορικές επιθέσεις εξαπέλυσε στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ το Σάββατο, ως αντίποινα σε εκτοξεύσεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον ισραηλινών πόλεων την Παρασκευή. 

Από τις σημερινές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ νεκροί είναι ένας 28χρονος και ένας 30χρονος ενώ άλλοι δύο Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί επίσης από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια διαδήλωσης την Παρασκευή.

«Σε απάντηση στις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του νότιου Ισραήλ την Παρασκευή, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στοχοθέτησαν τέσσερις εγκαταστάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε ο ισραηλινός στρατός.

Οι εν λόγω εγκαταστάσεις είναι «δύο εργοστάσια κατασκευής όπλων, μία αποθήκη όπλων και ένα στρατιωτικό συγκρότημα», διευκρίνισε.

Οι αυτόπτες μάρτυρες επεσήμαναν ότι οι περισσότεροι τραυματίες διέμεναν σε ένα κτίριο δίπλα από το στρατόπεδο.

Βίαιες διαδηλώσεις

Σε όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους.

Μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευής στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, οι πιστοί κατευθύνθηκαν προς τις πύλες της Παλιάς Πόλης φωνάζοντας:

«Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσά μας» και «Δεν θέλουμε κενά λόγια, θέλουμε πέτρες και καλάσνικοφ».

Στη Χεβρόνα, τη Βηθλεέμ και τη Ναμπλούς δεκάδες Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Στη Γάζα, η Χαμάς, που ελέγχει τον θύλακα και έχει ζητήσει να κηρυχθεί μια τρίτη ιντιφάντα, κάλεσε τους πιστούς να διαδηλώσουν.

«Όποιος μεταφέρει την πρεσβεία του στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ θα γίνει εχθρός των Παλαιστίνιων και στόχος των οργανώσεών τους», τόνισε ο Φάτι Χάμαντ, ηγέτης της Χαμάς την ώρα που διαδηλωτές στη Γάζα έκαιγαν αφίσες του Τραμπ.

«Κηρύσσουμε ιντιφάντα μέχρι την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και όλης της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.

Σήμερα, Σάββατο, η οργάνωση Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς προέτρεψε με ανακοίνωσή της τους Παλαιστίνιους να «συνεχίσουν τη σύγκρουση με τις ισραηλινές δυνάμεις σε όλα τα σημεία όπου ο ισραηλινός στρατός έχει παρουσία».

**ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Για δεκαετίες η Ουάσιγκτον, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, απέφευγε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι το status της θα έπρεπε να καθοριστεί με βάση την ειρηνευτική διαδικασία.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει πως η ειρηνευτική διαδικασία είναι ετοιμοθάνατη, και για να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα πρέπει να εγκαταλειφθούν πολιτικές οι οποίες είναι αναχρονιστικές.

Ο Τραμπ είπε επίσης πως θα εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση και θα αρχίσει τη διαδικασία μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπου καμία άλλη χώρα δεν έχει πρεσβεία.

By