Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Independent: Δεν ήταν μοναχικός λύκος ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο

Ο τρομοκράτης Χαλίντ Μασούντ δεν ήταν ένας «μοναχικός λύκος» καθώς άλλα άτομα έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στη δογματική μύησή του, και τον βοήθησαν να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις στο Λονδίνο την περασμένη Τετάρτη, πιστεύουν αξιωματούχοι στη Βρετανία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Independent.

Η αποκάλυψη ότι ο γεννημένος στη Βρετανία 52χρονος, που στη συνέχεια ασπάστηκε τον μουσουλμανισμό, πιθανότατα ήταν μέρος μίας ευρύτερης συνωμοσίας, προέκυψε από το γεγονός ότι η αστυνομία προχώρησε σε 11 συλλήψεις σε επιδρομές σε όλη τη χώρα, με δύο από αυτές -συμπεριλαμβανομένης μίας γυναίκας- να περιγράφονται από τις αρχές ως «σημαντικές» για την έρευνα.

Η αστυνομία συνεχίζει να αναζητά συνεργάτες του Μασούντ οι οποίοι πιστεύεται ότι συνδέονται με τις επιθέσεις στο Oυεστμίνστερ, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Παράλληλα, τονίζει ότι όπως προέκυψε, ο 52χρονος τρομοκράτης χρησιμοποίησε την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Whatsapp λίγα μόλις λεπτά πριν ρίξει το νοικιασμένο όχημά του στα κάγκελα του Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα, ενημερώνει ότι ένας αριθμός που είχε καταχωρηθεί σε μία από τις προηγούμενες διευθύνσεις του ήταν σε λειτουργία στις 14:37 την Τετάρτη, ενώ οι αρχές της Βρετανίας άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για την επίθεση μόλις 3 λεπτά αργότερα.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιο άτομο συνόδευε τον Μασούντ στη δολοφονική επίθεση στην οποία έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα και τραυματίστηκαν ακόμα 50. Από την άλλη, οι δικαστικές αρχές πιστεύουν ότι ο χρόνος και η σειρά με την οποία έγινε η ριζοστικοποίησή του θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες ως προς το τι ακριβώς εκτυλίχθηκε.

Το εγκληματικό παρελθόν του

Όπως έχει γίνει γνωστό ο Μασούντ είχε γίνει γνωστός τόσο στην MI5 όσο και στη Scotland Yard στο παρελθόν λόγω των σχέσεων που είχε αναπτύξει με γνωστούς εξτρεμιστές, οι αρχές όμως επιμένουν ότι δεν είχε εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Όσον αφορά στη ριζοσπαστικοποίηση του, εικάζεται ότι αυτή ξεκίνησε όταν άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής αγγλικών στη Σαουδική Αραβία το 2005. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με ενδείξεις, είναι πιθανότερο να συνέβη όταν φυλακίστηκε για βίαια αδικήματα.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, αφού έγινε μουσουλμάνος και αμέσως μετά τη δεύτερη αποφυλάκισή του το 2003, ο τρομοκράτης παντρεύτηκε τη μουσουλμάμα Φαρζάνα Μαλίκ.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο λόγος για τον οποίο ο Μασούντ πήγε στη Σαουδική Αραβία ήταν το αυξανόμενο ενδιαφέρον του για το φονταμενταλιστικό Ισλάμ. Ετσι, οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να συνάντησε εκεί εξτρεμιστές και έκτοτε να διατήρησε επαφές μαζί τους.

Αναφερόμενο στο παρελθόν του, το άρθρο υπενθυμίζει ότι ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης στο Λονδίνο, είχε εμπλακεί σε μία σειρά από εγκληματικές πράξεις, ενώ χρησιμοποιούσε και ψευδώνυμα. Όσον αφορά στις δύο από τις καταδίκες του, αυτές σχετίζονταν με περιστατικά επίθεσης με μαχαίρι, ενώ είχε συλληφθεί και άλλες φορές για επιθετικές ενέργειες.

Παντρεμένος με τρία παιδιά πήρε διαζύγιο από τη σύζυγό του, ενώ η αλλαγή της θρησκείας έφερε αλλαγές και στο φιλικό του περιβάλλον με τον 52χρονο να προτιμά να συναναστρέφεται με όσους μοιράζονταν την συντηρητική του ερμηνεία για το Ισλάμ.

Ο ρόλος του διαδικτύου

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο δράστης περνούσε πολλές ώρες κλεισμένος στο σπίτι και στο διαδίκτυο με την αστυνομία να ερευνά το ενδεχόμενο να στράφηκε προς την τρομοκρατία μέσω αυτού και να κατάσχει τους υπολογιστές και τα τάμπλετ τόσο του ίδιου όσο και των υπόλοιπων συλληφθέντων.

Το ρεπορτάζ του Independent στέκεται ιδιαίτερα στο κεφάλαιο του διαδικτύου, εξηγώντας ότι και σε μία σειρά επιθέσεων που είχαν αποδοθεί σε «μοναχικούς λύκους» αποκαλύφθηκε αργότερα ότι είχαν ενορχηστρωθεί από το ίντερνετ από διαχειριστές του Ισλαμικού Κράτους. Ως παραδείγματα μάλιστα φέρνει τρία χαρακτηριστικά περιστατικά. Έναν Σύρο, πέρυσι στη Γερμανία, που ανατινάχτηκε έξω από ένα καφέ, και έναν Πακιστανό που επιτέθηκε μέσα σε τρένο σε μία οικογένεια, ο οποίος, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, είχε λάβει οδηγίες πώς να κάνει την επίθεση. Ταυτόχρονα, σημειώνει, ότι παρόμοιο σενάριο έλαβε χώρα και στη Γαλλία όταν δύο νέοι με καταγωγή από τη Βόρεια Αφρική έκοψαν το λαιμό ενός 85χρονου ιερέα, αλλά και στο Παρίσι, όταν μία ομάδα γυναικών προσπάθησε να ανατινάξει ένα αυτοκίνητο έξω από την Παναγία των Παρισίων.

Οι συλλήψεις

Τις δύο μέρες που ακολούθησαν την επίθεση στο Λονδίνο, η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις γυναίκες και εφτά άντρες που έχουν ηλικία από 21 έως 58 ετών.

Από αυτούς, δύο άντρες που συνελήφθησαν στο Μπέρμιγχαμ και ένας άντρας που συνελήφθη στο Μάντσεστερ βρίσκονται ακόμα υπό κράτηση καθώς θεωρούνται ύποπτοι για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών.

Από τις συλλήψεις που έγιναν στο Μπέρμιγχαμ, η μία ήταν σε σπίτι στο ίδιο ακίνητο που ζούσε κάποτε ο Μασούντ. «Ένας άντρας από τη Σαουδική Αραβία ζούσε σε αυτή τη διεύθυνση με τη σύζυγό του και τέσσερα παιδιά, όλα κάτω των 15. Ζούσε εκεί λιγότερο από έναν χρόνο», είπε ο γείτονας.

Παράλληλα, η αστυνομία έρευνά, από το πρωί της Παρασκευής, τρία αυτοκίνητα που εντόπισε σε σπίτι στο Μπέρμιγχαμ, ενώ στο σπίτι που ζούσε ο Μασούν με μία γυναίκα μέχρι πέρυσι τα Χριστούγεννα, συνελήφθη ένας άντρας.

Ειδικοί: Γιατί δεν πρόκειται για μοναχικό λύκο

Ο Jean-Marc Rickli ερευνητής στο King’sCollege του Λονδίνου και το Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης τόνισε ότι η ιδέα του μοναχικού λύκου είναι δύσκολη γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει επικοινωνία με στρατολόγους, ενώ επισήμανε ότι τα άτομα που εμπλέκονται μπορούν να εντοπιστούν. «Οι αυθεντικές επιθέσεις από μοναχικούς λύκους είναι πολύ σπάνιες, αποτελούν περισσότερο την εξαίρεση παρά τον κανόνα», σημειώνει.

Τέλος, ανώτερος ερευνητής στο think-tank Quillam Foundation αναφέρει: «Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν ήταν μοναχικός λύκος γιατί οι άνθρωποι που εμπνέονται από εξτρεμιστικό περιεχόμενο συχνά λαμβάνουν οδηγίες τι να κάνουν. Το Ουεστμίνστερ μοιάζει πολύ παρόμοια μορφή με ό,τι έχουμε δει αλλού στην Ευρώπη».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By