Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Independent: Ο διάλογος είναι η λύση στην ελληνική κρίση

Προτείνει 7 βήματα στην ελληνική κυβέρνηση για αντιμετωπίσει την κρίση

ellada-krisi-oikonomia-euro-eurozoni

Σε μια περίοδο κρίσης, ο διάλογος είναι το κλειδί, σύμφωνα με το δημοσίευμα

Στην Ελλάδα συνεχίζουν να είναι στραμμένα όλα τα μάτια, με τους πολίτες να κρατούν κυριολεκτικά την αναπνοή τους βλέποντας τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να προσπαθεί να τα βρει με τους δανειστές της, παλεύοντας να κρατηθεί στην Ευρωζώνη.

Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent, τονίζοντας πως αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι η στήριξη της Ελλάδας από τις υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης «σε μια χώρα που δεν φαίνεται να θέλει να παίξει με τους κανόνες του παιχνιδιού, καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ένα τέλος στην λιτότητα, κάτι που στην πραγματικότητα δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση».

Όπως τονίζει, το πρόβλημα είναι ότι οι δαπάνες του ελληνικού κράτους δεν καλύπτονται από επαρκή έσοδα. Έτσι, η χώρα βασίζεται στο διεθνή δανεισμό για τη χρηματοδότησή της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Λοιπόν, τι θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;, διερωτάται η αρθρογράφος του και παραθέτει αναλύει επτά κινήσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αναστρέψει το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί εναντίον της.

1. Η σωστή δημοσιότητα

Σε μια περίοδο κρίσης, ο διάλογος είναι το κλειδί. Στις διαπραγματεύσεις η απειρία των Ελλήνων είναι εμφανής επισημαίνει το δημοσίευμα. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί, ακόμη και με μεγάλο κόστος, κινδυνεύει να χαθεί και όλα αυτά ξεκίνησαν όταν οι υπουργοί της ΕΕ απέρριψαν τον προϋπολογισμό του 2015 που τους παρουσιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπό την ηγεσία της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας.

2. Συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις

Στις εκλογές του Ιανουαρίου οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό πρέπει τώρα να το εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπάρχει καμία καθυστέρηση, επισημαίνει το δημοσίευμα, προκειμένου να καταστεί η οικονομία πιο ανταγωνιστική. Αυτό που έχει όμως τώρα άμεση προτεραιότητα είναι να υπάρξει επαρκή ρευστότητα, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να πραγματοποιήσει τις βασικές λειτουργίες, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων.

3. Αναδιάρθρωση του χρέους

Κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβεί κάτι τέτοια, ωστόσο, η τακτική που ακολουθείται δεν είναι η σωστή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει μετριασει τις απαιτήσεις του, προκειμένου να λάβει την απαραίτητη οικονομική στήριξη. Ο καθένας ξέρει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι δεν μπορεί να λυθεί με την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ήδη δώσει την υπόσχεση για την επανεθνικοποίηση του μικρού αριθμού των φορέων που έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί. Το πιο σημαντικό, είναι να υπάρξει δέσμευση για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η περίοδος αποπληρωμής και το επιτόκιο.

4. Να κάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την καλύτερη φίλη της

Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την Ελλάδα.

5. Συνεργασία με την Μέρκελ

Μπορεί η Γερμανία να λέει «όχι» αρχικά στις διασώσεις, όπως και στην ΕΚΤ όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά τελικά δεν είχε άλλη επιλογή από τα να συμφωνήσει και στα δύο.

Ωστόσο, πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει πρώτα να συναινέσει η Γερμανία, επομένως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το λάβει αυτό σοβαρά στα υπόψη της.

6. Να αποφύγει ένα δημοψήφισμα για το ευρώ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και αύξησε τη δημοτικότητά του μετά τις εκλογές και αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα που δεν πρέπει να χαθεί σχολιάζει η αρθρογράφος. Ένα δημοψήφισμα για «Grexit» θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση. Παράλληλα, μπορεί να προκαλούσε επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

7. Να βελτιώσει την εικόνα της

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ερασιτεχνισμό η νέα κυβέρνηση θα πρέπει αν βελτιώσει την εικόνα της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το «Grexit» ή το «Grexident», θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη στο σύνολο. Θα πρέπει το ελληνικό πρόβλημα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και αλλού στην Ευρώπη.

By