Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021

Ινδία: Ο πρωθυπουργός κάνει δημόσια γιόγκα

Έκανε δημοσίως ασκήσεις με αφορμή την σημερινή πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα η οποία θεσπίστηκε πρόσφατα από τον ΟΗΕ

modi india

Έκπληξη προκάλεσε σήμερα ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος έκανε δημοσίως ασκήσεις με αφορμή την σημερινή πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα, η οποία θεσπίστηκε πρόσφατα από τον ΟΗΕ και προσήλκυσε χιλιάδες ανθρώπους στο Νέο Δελχί.

«Η γιόγκα είναι κάτι περισσότερο από σωματική άσκηση. Δεν γιορτάζουμε απλώς μια ημέρα. Εκπαιδεύουμε τον ανθρώπινο νου να ανοιχτεί σε μια νέα εποχή ειρήνης», δήλωσε ο Μόντι, προτού κάνει πράξη την ομιλία του και αρχίσει τις ασκήσεις γιόγκα.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, ο οποίος θέλει να ενισχύσει την θέση της γιόγκα καθιστώντας την κεντρικό στοιχείο του ινδικού πολιτισμού, τέθηκε επικεφαλής μιας συνεδρίας γιόγκα στο Νέο Δελχί, η οποία έχει προσελκύσει περισσότερους από 35.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές και στρατιώτες, που είναι λάτρεις των asanas (πόζες ή στάσεις στη γιόγκα).

Η καρδιά του Νέου Δελχί μετατράπηκε έτσι σε μια θάλασσα από πολύχρωμα στρώματα χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι προσβλέπουν με την συμμετοχή τους σε μια 35λεπτη συνεδρία γιόγκα σε μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Χαιρετίζοντας την υιοθέτηση από τον ΟΗΕ της ιδέας του για μια Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα, ο Μόντι εκθείασε την πρακτική αυτή λέγοντας ότι είναι ένα μέσο για «έναν κόσμο χωρίς εντάσεις».

Στην συνέχεια, ο Ινδός πρωθυπουργός κατέβηκε από το βήμα, έβγαλε τα γυαλιά του και πήρε κι αυτός μέρος στην συνεδρία γιόγκα, κάνοντας ασκήσεις πάνω σε ένα στρώμα ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ βάσει του επίσημου προγράμματός του δεν αναμενόταν να κάνει κάτι άλλο πέραν της ομιλίας του.

Παρόμοιες εκδηλώσεις, αν και μικρότερες σε εύρος, προβλεπόταν να πραγματοποιηθούν σήμερα και σε άλλες χώρες, κυρίως στην Βρετανία, στις όχθες του Τάμεση.

Ο Μόντι είναι αυστηρά χορτοφάγος και ασκείται καθημερινά κάνοντας γιόγκα, το οποίο, όπως βεβαιώνει, του επιτρέπει να εργάζεται πολύ χωρίς να χρειάζεται πολύ ύπνο.

Δεκατρείς μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία, ανέδειξε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα σε μια δυνατή στιγμή του πολιτικού προγράμματος της ινδουϊστικής του κυβέρνησης.

Σχολεία, στρατώνες και φυλακές είχαν κληθεί να τιμήσουν την σημερινή ημέρα κάνοντας συνεδρίες γιόγκα, ενώ πανό και αφίσες στους δρόμους του Νέου Δελχί καλούσαν τους κατοίκους να κατέβουν στα πάρκα για μια συνεδρία γιόγκα ή να μετάσχουν στην 35λεπτη συνεδρία στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός ίδρυσε μάλιστα υπουργείο για την προώθηση της γιόγκα, της αγιουρβέδα και άλλων παραδοσιακών θεραπειών, ενώ έχει καθιερώσει δωρεάν μαθήματα για τα τρία εκατομμύρια των υπαλλήλων της κυβέρνησής του και τις οικογένειές τους.

Ωστόσο οι προετοιμασίες έχουν προκαλέσει κριτική κυρίως από θρησκευτικές μειονότητες που κατηγορούν την κυβέρνηση του Μόντι ότι προωθεί μία φιλο-ινδουϊστική ατζέντα στην επισήμως κοσμική Ινδία.

Ορισμένες μουσουλμανικές οργανώσεις εξέφρασαν παράπονα την περασμένη εβδομάδα ότι το ινδουιστικό «Ομ» που επαναλαμβάνεται στις συνεδρίες, καθώς και ορισμένες asanas, όπως η «surya namaskar» στην Αστάνγκα γιόγκα (ή αλλιώς «ο χαιρετισμός στον ήλιο») είναι ινδουιστικού περιεχομένου κι ως εκ τούτου αντίθετες προς το Ισλάμ.

Από την πλευρά του ο σκληροπυρηνικός ινδουιστής βουλευτής Γιόγκι Αντιτιάναθ από το δεξιό κόμμα του Μόντι Bharatiya Janata, έχει δηλώσει ότι αυτοί που αντιτίθενται στη γιόγκα μπορούν να πνιγούν στη θάλασσα ή να φύγουν από την Ινδία.

Η κυβέρνηση έσπευσε να κρατήσει αποστάσεις, καθησυχάζοντας τους επικριτές της γιόγκα ότι η συμμετοχή σε αυτή είναι προαιρετική και ότι η παγκόσμια αυτή ημέρα είναι επικεντρωμένη στη βελτίωση της υγείας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By