Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Inditex (Zara): «Άλμα» 29% στα κέρδη με έσοδα €5,5 δισ. το 2022

Κέρδη ρεκόρ κατέγραψε η εταιρεία Inditex, σύμφωνα με ανακοίνωση της, καθώς η αλυσίδα ρούχων Zara κάνει ριμπάουντ στα έσοδα τόσο από το ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και από τις πρόσφατες περικοπές σε πάνω από 1000 φυσικά καταστήματα που υπολειτουργούσαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 29% σε 5,52 δισ. ευρώ (5,9 δισ. δολάρια) τους 12 μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη.

Η Inditex έκλεισε τα μη αποδοτικά καταστήματά της και τώρα αποκομίζει τα οφέλη, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται στα 10 δισ. ευρώ. Αυτό θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 1,6 δισ. ευρώ για το 2023, που περιλαμβάνει επέκταση σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, μια νέα τεχνολογία για την αντικατάσταση των σκληρών ετικετών τιμών και την επέκταση μιας πλατφόρμας για την πώληση μεταχειρισμένων ρούχων στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Οι επενδύσεις της Inditex στη νέα τεχνολογία τη βοηθούν να ξεπεράσει τη σουηδική ανταγωνίστρια Hennes & Mauritz AB, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% τους τελευταίους τρεις μήνες έως τον Φεβρουάριο.

Η Inditex κατάφερε να διατηρήσει την αύξηση του κόστους σε χαμηλότερο επίπεδο από την αύξηση των εσόδων παρά τον πληθωρισμό. Το μικτό περιθώριο κέρδους, μια στενά παρακολουθούμενη μέτρηση που μετρά τα κέρδη ως ποσοστό των πωλήσεων, διαμορφώθηκε στο 57%, λίγο πριν από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο όμιλος αντιμετωπίζει δύσκολες συγκρίσεις το 2023, δεδομένης της περσινής έκρηξης των πωλήσεων, η οποία βοηθήθηκε από την ανεβασμένη ζήτηση και τις αυξήσεις των τιμών που ξεπέρασαν τον πληθωρισμό. Τα έσοδα στις πρώτες πέντε εβδομάδες του τριμήνου αυξήθηκαν κατά 13,5% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος, έναντι ποσοστού 18% στο σύνολο του έτους έως τον Ιανουάριο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By