Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Ινδονησία: Εξερράγη δυο φορές το ηφαίστειο Μεράπι

Δυο φορές εξερράγη την Κυριακή το όρος Μεράπι, ένα ενεργό ηφαίστειο στην Ινδονησία, στέλνοντας έτσι σύννεφα τέφρας 6 χιλιομέτρων στον ουρανό, σύμφωνα με όσα ανέφερε η γεωλογική υπηρεσία της χώρας.

Οι εκρήξεις είχαν σαν αποτέλεσμα να πέσει γκρίζα στάχτη σε μερικά από τα χωριά στις πλαγιές του ηφαιστείου, ύψους 2.930 μέτρων, που βρίσκεται κοντά στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Γιογκιακάρτα.

Οι δύο εκρήξεις είχαν διάρκεια, περίπου, επτά λεπτών, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή θάνατοι. Το ηφαίστειο είχε ξεσπάσει τελευταία φορά τον Μάρτιο.

Οι κάτοικοι σε περιοχές κοντά στο ηφαίστειο άρχισαν να ακούνε δυνατούς ήχους νωρίς το πρωί της Κυριακής, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Οι τοπικές αρχές διέταξαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν εκτός μιας ζώνης τριών χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα.

Μετά την έκρηξη, η γεωλογική υπηρεσία συμβούλεψε τα εμπορικά αεροπλάνα να πετάξουν με προσοχή στην περιοχή, χωρίς να αύξησαν την κατάσταση συναγερμού.

Η τελευταία σημαντική έκρηξη του όρους ήταν το 2010. Εκείνη την περίοδο, πάνω από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 280.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις γύρω περιοχές.

Μια έκρηξη το 1994 σκότωσε περίπου 60 άτομα και μια άλλη το 1930 σκότωσε περίπου 1.300.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By