Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Ίντερ Μιλάν: Η αλλαγή στη διοίκηση και μία ιστορία χρεών και ανατροπών

Για τους οπαδούς την Ίντερ Μιλάν, οι τελευταίοι μήνες ήταν ένα θρίλερ με απροσδόκητο τέλος.

Η Suning, o κινεζικός κολοσσός του λιανικού εμπορίου, έχασε μέσα από τα χέρια της την ιστορική ομάδα, λόγω ενός χρέους. Εδώ και μήνες, υπήρχαν δημοσιεύματα που μέτραγαν ανάποδα τη προθεσμία που είχε ο όμιλος για να αποπληρώσει ένα δάνειο ύψους 428 εκατ. δολαρίων.

Παρά τις προσπάθειες της, η Oaktree Capital Management , το αμερικανικό ταμείο στο οποίο χρωστούσε η Suning, έγινε την Τετάρτη ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας.

Πώς έφτασαν τα πράγματα στην αλλαγή ηγεσίας

Όπως περιγράφει η New York Times, υπήρξε μια εποχή που η Κίνα ήταν για το ποδόσφαιρο ό,τι είναι σήμερα η Σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με το ποδόσφαιρο με σκοπό να διεκδικήσει τα δικαιώματα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2030. Γι’ αυτό και το κράτος ενθάρρυνε την ελίτ της χώρας να μπει στο παιχνίδι του ποδοσφαίρου, με πλειοψηφικά μερίδια σε ομάδες της Ευρώπης.

Η Suning, ένας όμιλος που ιδρύθηκε από τον Zhang Jindong, αγόρασε έναν σύλλογο της κινεζικής Super League, την Jiangsu, στη συνέχεια την Inter καθώς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη Serie A και την Premier League.

Το 2016, η Ίντερ άλλαξε χέρια και από τον μεγιστάνα της Ινδονησίας Erick Thohir, ο οποίος είχε κατηγορηθεί από τους οπαδούς για το γεγονός ότι δεν ξόδευε χρήματα για την ομάδα, βρέθηκε στον όμιλο Suning, ο οποίος σπαταλούσε αφειδώς με στόχο να κάνει τις πιο ακριβοπληρωμένες μεταγραφές.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, αυτό απέδωσε, καθώς η ομάδα πέτυχε εξαιρετικές επιδόσεις, Σε οικονομικό επίπεδο, οι απώλειες ήταν τεράστιες.

Το 2021 η Ίντερ κατέκτησε το Scudetto, όμως την ίδια χρονιά η κυβέρνηση της Κίνας επέβαλλε capital controls, τα οποία δυσκόλευσαν την έξοδο χρημάτων από τη χώρα. Με σημαντικά ζητήματα στο εσωτερικό της, η κυβέρνηση άρχισε να χάνει το ενδιαφέρον της για το ποδόσφαιρο και το πλήγμα από τον κορονοϊό κλυδώνισε την πίστη των οπαδών ότι η Suning μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ίντερ.

Κι αυτό γιατί ο κινεζικός κολοσσός υπέστη βαρύ πλήγμα στις επιχειρήσεις του στην Κίνα, κάτι που φούντωσε τις φήμες ότι η ομάδα θα πουληθεί.

Ο κινεζικός όμιλος ο οποίος αγόρασε το 68,7% των μετοχών του συλλόγου το 2016, πήρε δάνειο 275 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 12% για να στηρίξει τον σύλλογο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το ανεξόφλητο ποσό διογκώθηκε σε σχεδόν 400 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία για την αποπληρωμή του δανείου έληξε και η Oaktree πήρε πίσω το χρέος της σε «είδος».

Η επόμενη μέρα

Σε πρώτη φάση η καθημερινή λειτουργία του συλλόγου θα παραμείνει αμετάβλητη.

«Η Oaktree δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με την τρέχουσα διοικητική ομάδα της Ίντερ Μιλάν, τους εταίρους, το πρωτάθλημα και τα διοικητικά όργανα για να διασφαλίσει ότι ο σύλλογος θα είναι σε θέση να επιτύχει εντός και εκτός γηπέδου- εστιάζοντας στη στιβαρή διαχείριση, τις λειτουργίες και τη διακυβέρνηση με όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη και επιτυχία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικάνικο ταμείο.

Η Ίντερ κατέκτησε φέτος το κορυφαίο εθνικό πρωτάθλημα Serie A της Ιταλίας και ήταν δεύτερη στο Champions League της UEFA πέρυσι. Οι νέοι ιδιοκτήτες της Ίντερ φαίνεται ότι θα κάνουν αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, φέρνοντας περισσότερα ιταλικά και ευρωπαϊκά μέλη, σύμφωνα με το Bloomberg.

H Ίντερ εξακολουθεί να έχει ορισμένες εκκρεμείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων 415 εκατ. ευρώ σε ομόλογα υψηλής απόδοσης που πωλήθηκαν σε θεσμικούς επενδυτές και λήγουν στις αρχές του 2027.

By