Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ιωακείμ Γρυσπολάκης: «Ανεύθυνος, ανίκανος, ανώριμος και ανήθικος ο Τσίπρας»

Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης παραχώρησε συνέντευξη στο ιταλικό πολιτικό περιοδικό L’Espresso

grispolakis-polytexneio

Το ζοφερό μέλλον της χώρας σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα περιέγραψε ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό πολιτικό περιοδικό L’Espresso.

Για τον κ. Γρυσπολάκη ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας «ψεύδο-ηγέτης», ο οποίος χαρακτηρίζεται από τέσσερα «α», τα οποία δεν είναι άλλα από: «Ανεύθυνος, ανίκανος, ανώριμος και ανήθικος».

Ο οικονομολόγος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα είναι η πολιτική της δραχμής, ενώ εξηγεί πως ο ίδιος είναι σοσιαλδημοκράτης τονίζοντας πως γνωρίζει καλά τους υπουργούς Εξωτερικών, Απασχόλησης και Ανάπτυξης.

«Είναι κομουνιστές που “δομήθηκαν” στην Σοβιετική Ένωση, έχασαν τον εμφύλιο και από τότε αναζητούν την αντεκδίκηση. Την βρήκαν με την αποστροφή στην Ευρώπη», δήλωσε στο περιοδικό ο πρώην πρύτανης.

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, οι δηλώσεις του κ. Γρυσπολάκη είναι καταπέλτης: «Έχω καλούς φίλους που ήταν καθηγητές του στο Πολυτεχνείο όπου παρέμεινε 10 χρόνια, ενώ οι σπουδές διαρκούν τα μισά χρόνια. Έδωσε βάρος μόνο στις καταλήψεις. Δεν βλέπαμε την ώρα να πάρει πτυχίο. Τα αγγλικά τα ξεκίνησε να τα μαθαίνει εδώ και λίγους μήνες. Ο Τσίπρας είναι ένας καιροσκόπος που παίζει στις πλάτες των Ελλήνων».

Όπως εξηγεί ο κ. Γρυσπολάκης ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν 12 δισ. ευρώ για να σημειωθεί ανάκαμψη στη χώρα, αλλά «δεν είδαμε ούτε ένα, αντιθέτως χρειάστηκε να μας ζητήσουμε θυσίες για ακόμα οκτώ».

Σχολιάζοντας τις ευθύνες που αναλογούν και στους προκατόχους του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γρυσπολάκης αναφέρει την έλλειψη «πολιτικής εξυπνάδας» του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Αν η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα, η Ελλάδα έχει 100 φορές περισσότερη ανάγκη την Ευρώπη. Είμαστε το 2% του πληθυσμού του Ηπείρου. Οι άλλοι μας βοήθησαν. Θα ήταν ωραίο τουλάχιστον να γίνουν σεβαστοί οι όροι. Μας ζήτησαν να μειώσουμε τις δαπάνες για το συνταξιοδοτικό κατά μία μονάδα το χρόνο. Δεν το κάναμε. Αντιθέτως, 180.000 άνθρωποι ηλικίας 50-55 ετών (ο μέσος όρος ηλικίας που αποχωρεί από τη δουλειά του εδώ) που ζητούν σύνταξη, με επιπλέον κόστος 350 εκατ. ευρώ και εμείς δεν εγκρίνουμε το νόμο που επιτρέπει (συνταξιοδότηση) μόνο στα 67 έτη», επισημαίνει.

Όπως εξηγεί, λοιπόν, μπροστά μας έχουμε δύο δρόμους: «Την λιτότητα και την καταστροφή» και τονίζει πως προτιμά τον πρώτο δρόμο, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει μέλλον στη χώρα και τους νέους.

Η καταστροφή θα είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, σύμφωνα με τον κ. Γρυσπολάκη, ο οποίος δηλώνει: «Αν επιστρέψουμε στο εθνικό παλιό μας νόμισμα δεν θα μπορούμε να εγγυηθούμε ούτε καν το ελάχιστο της πρόνοιας, την παιδεία, την ασφάλεια. Τίποτα».

Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος Τζίτζι Ρίβα ο κ. Γρυσπολάκης δεν ασκεί κριτική στην ΕΕ, αν και παραδέχεται πως έχουν γίνει λάθη και από εκείνη την πλευρά.

«Φυσικά έχουν ευθύνες. Αλλά η πρωταρχική είναι η δική μας. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι αν δεν θέλουμε να δεχθούμε να ζούμε με όσα παράγουμε και χωρίς να πληρώνουν άλλοι για εμάς. Στην Λάρισα για να σας θέσω ένα παράδειγμα, μία περιοχή γεωργών, μέχρι πριν την κρίση ήταν η πόλη με το πιο υψηλό ποσοστό κατοχής τζιπ σε ολόκληρο τον κόσμο. Όλα αγορασμένα με επιχορηγήσεις για τους αγρότες από την Ευρώπη».

By