Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Ιωαννίδης – Σκανδάμης προειδοποιούν Πολιτεία για την κατάσταση Ρωμανού

«Η ανθρώπινη ζωή είναι σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού η υπέρτατη αξία»

romanos2

Σε κοινή τους ανακοίνωση ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών (και τέως Γ.Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης) Γιάννης Ιωαννίδης και ο τέως Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία για τη ζωή του Νίκου Ρωμανού.

Οι δυο νομικοί, που έχουν θητεύσει ως Γενικοί Γραμματείς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σημειώνουν ότι έχοντας υπηρετήσει τους θεσμούς του Κράτους Δικαίου «πιστεύουν βαθιά στην αξία των κανόνων και στην αναγκαιότητα εφαρμογής τους. Υπάρχουν, ωστόσο, οριακές περιπτώσεις, όπου η ζωή μας ξεπερνάει όλους».

«Εξάλλου η ανθρώπινη ζωή είναι, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, η υπέρτατη αξία. Η ιστορία του Νίκου Ρωμανού είναι μία από αυτές τις οριακές περιπτώσεις. Όση σημασία και αν έχει η διάκριση των εξουσιών ή η προστασία της δημόσιας τάξης, όσο λεπτές κι αν είναι υπό κανονικές συνθήκες οι σταθμίσεις μεταξύ δημόσιων αγαθών και δικαιωμάτων των κρατουμένων, όλα τούτα θα εκμηδενιστούν αν το αποτέλεσμα στο οποίο θα οδηγήσουν θα είναι η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου χτυπημένου από μια εξαιρετική μοίρα».

Και καταλήγουν ότι η «Πολιτεία έχει αρχές, αξίες και κανόνες, έχει και όργανα που επωμίζονται την ευθύνη να διασφαλίσουν, εκτός από την τήρηση των κανόνων, την επικράτηση των αρχών και των αξιών».

By