Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΙΟΒΕ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Ανάπτυξη κοντά στο 2% αναμένει για το 2019 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομία και στο μεταρρυθμιστικό βηματισμό της Ελλάδος μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος.

Παρουσιάζοντας σήμερα την έκθεση του ΙΟΒΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος καθηγητής Νίκος Βέττας ανέφερε πως σήμερα στην ελληνική οικονομία καταγράφεται τάση εξισορρόπησης αναφορικά με το δημοσιονομικό και το εμπορικό ισοζύγιο και συνεχίζεται η ανάκαμψη, με ρυθμό μεγέθυνσης στην περιοχή του 2%.

Κατά τον κ. Βέττα η ανάπτυξη στηρίζεται περισσότερο στην κατανάλωση παρά στις επενδύσεις και στην καθαρή συνεισφορά του εξωτερικού ισοζυγίου και ως εκ τούτου δεν είναι μεσοπρόθεσμα διατηρήσιμη, ενώ η προκαλεί πρόσθετες ανησυχίες και η ταυτόχρονη εξασθένιση της μεγέθυνσης και συνακόλουθα της ζήτησης στο ευρωπαϊκό και ευρύτερο περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας.

Στο σημείο αυτό ο κ. Βέττας προειδοποίησε πως ένας υπερβολικά μακρύς προεκλογικός κύκλος, ιδίως αν κυριαρχήσει ακραία αντιπαράθεση, δημιουργεί ανησυχίες όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που δεν μπορεί να καθυστερήσουν. Όπως τόνισε, ένας πρώτος κίνδυνος προεκλογικά είναι η καθυστέρηση της δημιουργίας των συνθηκών για ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

«Τους επόμενους μήνες, δεν υπάρχει η πολυτέλεια η οικονομική πολιτική να χάσει πολύτιμο χρόνο χωρίς να αντιμετωπίζονται ευθέως τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας.

Χωρίς συνεχιζόμενη προσπάθεια στο μέτωπο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου περιβάλλοντος των επιχειρήσεων, οι επενδύσεις θα συνεχίζουν να κυμαίνονται σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι απαιτείται», είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Αν και είναι προγραμματισμένο σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα, δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ούτε ενόψει ενδεχόμενων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από δικαστικές αποφάσεις που θα επιδικάζουν πληρωμές αναδρομικών σε συνταξιούχους ή μισθωτούς.

Ο ίδιος εξέφρασε και ανησυχία για την διαπιστωμένη επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης της ανεργίας, κάτι που αναμένεται να επιδεινωθεί μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Κατά το ΙΟΒΕ, προβληματισμός προκύπτει από την τάση για υπερβολική ρύθμιση της οικονομίας μέσω του δημόσιου ταμείου και την εξάρτηση των νοικοκυριών από αποφάσεις που δεν έχουν μια συστηματικότητα και οικονομική συνέπεια.

«Η αναστολή της περικοπής των παλαιών συντάξεων (όταν οι νέοι θα έχουν πολύ χαμηλότερη σύνταξη και θα πληρώνουν υψηλότερες εισφορές), η αύξηση του κατώτατου μισθού (ενώ υπάρχει πολύ υψηλή ανεργία και σε ποσοστό πολύ πάνω από την αύξηση της παραγωγικότητας και το ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας), η πρόθεση για ενίσχυση προσλήψεων του δημοσίου τομέα (σε τομείς όπου οι σχετικές ανάγκες πρέπει να ακολουθήσουν πολύ προσεκτικό σχεδιασμό, όπως η εκπαίδευση), είναι βέβαιο πως ανακουφίζουν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού, ανάμεσά τους και πολλά ιδιαίτερα αδύναμα νοικοκυριά, ενισχύοντας τα εισοδήματα και την κατανάλωσή τους», σημειώνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος σημείωσε πως το 2019 αναμένεται να είναι μια δύσκολη χρονιά γιατί οι προγραμματισμένες πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, έχουν βάλει σε δεύτερη θέση προτεραιότητας τις προσπάθειες για συναίνεση και λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα εξασφαλίσουν ότι η χώρα μας δεν θα διατρέξει τον κίνδυνο να περιέλθει και πάλι στην δίνη μιας οικονομικής κρίσης.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αδυναμία επίτευξης εθνικής συναίνεσης και η έγκαιρη ανάληψη των ευθυνών μας ως κοινωνία για την κρίση, μας στέρησαν την ευκαιρία σωστής αντιμετώπισής της για την γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο, εκμεταλλευόμενοι την θετική οικονομική συγκυρία για την κάλυψη των απωλειών στο εθνικό εισόδημα, όπως έκαναν οι άλλες τρεις χώρες», είπε σχετικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By