Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

ΗΠΑ: Έως τις 7 Αυγούστου παίρνει το χρίσμα η Κάμαλα Χάρις – Ο… Κλούνεϊ και το χρήμα στο οπλοστάσιό της

Τον ακριβή οδικό χάρτη για την ανάδειξη του νέου Προεδρικού υποψηφίου τους θα συναποφασίσουν σήμερα οι Δημοκρατικοί, καθώς συνεδριάζει η Επιτροπή Κανόνων του κόμματος, για να «κλειδώσει» τα βήματα που θα ακολουθηθούν στην πορεία αντικατάστασης του Τζο Μπάιντεν, μετά την αποχώρηση του Αμερικανού Προέδρου από την προεκλογική κούρσα του Νοεμβρίου.

Με δεδομένο ότι πάρα πολλά στελέχη, υψηλόβαθμα αλλά και μεσαία, του Δημοκρατικού κόμματος έχουν στοιχηθεί πίσω από την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ διατηρεί προσώρας άνετο προβάδισμα, για να διεκδικήσει την είσοδό της ως πρώτη ένοικος, στο Λευκό Οίκο.

Οι τελικές αποφάσεις, ωστόσο, για την επισημοποίηση της υποψηφιότητας των Δημοκρατικών αναμένεται να ληφθούν έως τις 7 Αυγούστου με διαδικτυακή ψηφοφορία σύμφωνα με τον Τζέιμι Χάρισον, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών με «διαφανή, γρήγορη και τακτική διαδικασία», όπως δήλωσε, με δεδομένο ότι το κόμμα επιθυμεί το πρόσωπο που θα επιλεγεί τελικά απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, να έχει γράψει κάποια προεκλογικά μέτρα, όταν θα λαμβάνει χώρα το Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, στις 19 Αυγούστου.

Απαραίτητη για τη συμμετοχή στη διαδικασία ανάδειξης υποψηφιότητας είναι η συγκέντρωση τουλάχιστον 300 υπογραφών (με ανώτατο όριο τις 50 για κάθε πολιτεία) από τους εκλέκτορες, ενώ σε περίπτωση που η Κάμαλα Χάρις εμφανιστεί ως η μοναδική που πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις, τότε δεν αποκλείεται να λάβει το χρίσμα σε ονομαστική ψηφοφορία ακόμη και την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τους New York Times.

Τόσο η ημερομηνία, όσο και το πλαίσιο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για το χρίσμα θα αποσαφηνιστούν, σε κάθε περίπτωση, σήμερα κι ενώ η Κάμαλα Χάρις έχει αρχίσει να απολαμβάνει ευρύτερης στήριξης, δημιουργώντας χαρακτηριστικά ρεύματος υπέρ της υποψηφιότητάς της. Ήδη, χθες υπέρ της υποψηφιότητας Χάρις τάχθηκε ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, χαιρετίζοντας την «ιστορική» προσφορά της στον Λευκό Οίκο μετά την αποχώρηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα. Σημειωτέον ότι ο Τζορτζ Κλούνεϊ είχε πάρει από εβδομάδων θέση υπέρ της μη επανεκλογής Μπάιντεν μετά το ντιμπέιτ της Ατλάντα, αν και αποτελεί έναν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του κόμματος στο Χόλυγουντ, αλλά και πρόσωπο «πολλά υποσχόμενο» πολιτικά στο μέλλον, για ορισμένους εκ των Δημοκρατικών. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έδειξε τι είναι αληθινή ηγεσία. Σώζει τη δημοκρατία για άλλη μια φορά. Είμαστε όλοι τόσο ενθουσιασμένοι που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Αντιπρόεδρο Χάρις στην ιστορική του αποστολή», δήλωσε χθες ο Κλούνεϊ στο CNN, έχοντας συγκεντρώσει 28 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Ιούνιο για την εκστρατεία του Μπάιντεν, σπάζοντας κάθε ρεκόρ δωρεών για το κόμμα.

Εν τω μεταξύ, για «ιστορική ροή» χρηματοδότησης προς την εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις κάνουν λόγο τις τελευταίες ώρες τα αμερικανικά ΜΜΕ, με δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί συγκέντρωσαν περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια από τότε που ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την προεδρική κούρσα και ενέκρινε ως αντικαταστάτριά του την Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με τη Washington Post, τη στιγμή που η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να έχει συγκεντρώσει πολύ περισσότερους από τους 1.976 αντιπροσώπους που απαιτούνται για να κερδίσει την υποψηφιότητα στην πρώτη ψηφοφορία, σύμφωνα με την εκτίμηση του CNN.

Η θριαμβευτική είσοδός της στην προεκλογική κούρσα με τις ευλογίες όλου του φάσματος του Δημοκρατικού κόμματος, αποκτά αποτύπωμα και στις πρώτες δημοσκοπήσεις, όπου η Κάμαλα Χάρις προηγείται κατά δύο μονάδες του Ντόναλντ Τραμπ, φέρνοντας τους Δημοκρατικούς μπροστά στις δημοσκοπήσεις μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές. Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, που διενεργήθηκε μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις συγκεντρώνει ποσοστό 44% έναντι 42% του Τραμπ, μετά την υποστήριξη της πρώτης από υψηλόβαθμους Δημοκρατικούς για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας για την προεδρία των ΗΠΑ.

Σε αυτό το σκηνικό, η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εισέπραξε χθες δημόσια και των ηγετών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, καθώς τόσο ο Τσακ Σούμερ της Γερουσίας, όσο και ο Χακίμ Τζέφρις της Βουλής, στήριξαν ανοιχτά την υποψηφιότητά της. Στη λογική των δημοκρατικών, μια «ενεργητική» υποψηφιότητα μπορεί να κινητοποιήσει το σύνολο των δυνάμεων του κόμματος, τη στιγμή που η Κάμαλα Χάρις έχει περισσότερες πιθανότητες κινητοποίησης της νεολαίας, των γυναικών, των έγχρωμων και των Ασιατών, ενόψει της κάλπης του Νοεμβρίου.

Πάντως, στην πρώτη συγκέντρωση της στο Ουισκόνσιν, η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε στον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενη τη θητεία της ως Εισαγγελέας. «Ξέρω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ», είπε η κ. Χάρις, τη στιγμή που έκανε άνοιγμα στην νέα γενιά, λέγοντας πως «η σκυτάλη είναι στα χέρια μας». «Σε αυτούς τους ρόλους, ανέλαβα δράστες όλων των ειδών: αρπακτικά που κακοποίησαν γυναίκες, απατεώνες που ξεπέρασαν τους καταναλωτές, απατεώνες που παραβίασαν τους κανόνες για δικό τους κέρδος», υπενθύμισε από το δικαστικό της βίο η Κάμαλα Χάρις, για να καταλήξει πως «ξέρω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ», ενώ έκανε ειδική μνεία σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, στις οποίες εντρύφησε στο παρελθόν ως Εισαγγελέας, στην σκιά των υποθέσεων που φέρονται να βαραίνουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, αποχαιρέτισε τους συγκεντρωμένους με τη φράση «όταν πολεμάμε, κερδίζουμε!» υπό τον ήχο του τραγουδιού «Freedom» της Beyoncé, το οποίο η γνωστή τραγουδίστρια της έχει παραχωρήσει για τις 15 εβδομάδες του προεκλογικού της αγώνα.

Ταυτόχρονα, η υπόμνηση της σταδιοδρομίας της ως Εισαγγελέα καθιστά τη Χάρις ανθεκτική στα χτυπήματα «μαύρης προπαγάνδας» που δέχεται τις τελευταίες ώρες, αναφορικά με τη «φιλελεύθερη» ατζέντα της, αλλά και την προσωπική της ζωή. Στα σκληρά χτυπήματα, ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι Ρεπουμπλικάνοι που ζητούν να αποφεύγονται τα ρατσιστικά σχόλια, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε ομαδικά στην στήριξη της Χάρις από πληθυσμιακές ομάδες, αντιτείνοντας την έντονη κριτική στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για ζητήματα όπως η μεταναστευτική κρίση.

By