Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

ΗΠΑ: Η Ελλάδα χρειάζεται μια συντεταγμένη λύση

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ ζήτησε από την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο.

ellada-euro

Μια συντεταγμένη λύση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας και της αμερικάνικης οικονομίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

«Η παγκόσμια οικονομία και σίγουρα η οικονομία των ΗΠΑ ωφελούνται από την ήρεμη επίλυση αυτών των προκλήσεων και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε και να υποθάλψουμε μια τέτοια λύση» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Josh Earnest.

Νωρίτερα σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Jack Lew, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς να κατεβάσουν και οι δύο πλευρές τους τόνους και να προχωρήσουν στον καθορισμό των πολιτικών που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, αλλά και οι θεσμοί να είναι πιο λογικοί. Παράλληλα, σημείωσε πως ένα Grexit θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα, τονίζοντας πως οι επιπτώσεις δεν είναι προβλέψιμες.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο Bloomberg πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην τεχνική εργασία της κατάρτισης λίστας με τις αλλαγές και τις πολιτικές που είναι έτοιμη να εφαρμόσει, έτσι ώστε να μπορέσει να εργαστεί με τους θεσμούς και τα δύο μέρη να καταλήξουν σε αμοιβαία κατανόηση ως προς τον δρόμο για τη συνέχεια, αλλά και για να βγουν από τον κύκλο της κρίσης.

Όπως τόνισε, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να μειώσουν τη ρητορική και να προχωρήσουν στην τεχνική εργασία του καθορισμού των πολιτικών που μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση. «Προφανώς, θα ήταν καλύτερα αν οι εργασίες αυτές είχαν γίνει πριν από έξι εβδομάδες και όχι τις επόμενες έξι εβδομάδες, όμως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και η δουλειά πρέπει να γίνει», σχολίασε.

Ερωτηθείς από το Bloomberg αν οι ΗΠΑ έχουν οικονομικό ενδιαφέρον η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ο κ. Lew τόνισε: «Είναι προς το συμφέρον όλων να επιλυθεί το ζήτημα. Αυτό όμως στην πραγματικότητα σημαίνει πως θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες του προϋπολογισμού, οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων, το πρόγραμμα. Και πρέπει να υπάρξει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη συνέχεια και προφανώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ηγηθεί και οι θεσμοί πρέπει να είναι λογικοί όταν εργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση, και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο».

Κατά τον ίδιο, αναμφισβήτητα αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, αυτό «θα προκαλέσει μια τεράστια αναταραχή και στερήσεις στη χώρα. Έχω πει επανειλημμένως πως κανένας δεν θα πρέπει να νομίζει πως όλο το ρίσκο μιας τέτοιας αλλαγής είναι προβλέψιμο και, ακόμα και αν το ρίσκο μετάδοσης είναι πολύ μικρότερο απ” ό,τι ήταν το 2012 και νωρίτερα, ωστόσο δεν θα είναι καλό να υπάρξει μια τέτοιου είδους αβεβαιότητα σε μια παγκόσμια οικονομία που τώρα ανακάμπτει από βαθιά ύφεση».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, εν όψει και της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε: «Εκδηλώνεται ξεκάθαρα ανάγκη να δοθεί περισσότερη προσοχή στο πώς να δημιουργηθεί ταχύτερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Νομίζω πως υπάρχουν περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη για χρήση κάποιων μοχλών πολιτικής που είναι διαθέσιμοι. Εμείς εκμεταλλευτήκαμε όλους τους μοχλούς πολιτικής για να επαναφέρουμε την οικονομία μας: νομισματική πολιτική, δημοσιονομική πολιτική, μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Υπάρχουν πολλές οικονομίες που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν όλους τους μοχλούς, και χρησιμοποιούν όμως μόνο κάποιους από αυτούς».

Όπως σημείωσε, υπάρχει ξεκάθαρα μια έλλειψη ζήτησης στην Ευρώπη και η πολιτική θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της ζήτησης. «Τα εργαλεία δημοσιονομικής πολιτικής και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε πολλά σημεία της οικονομίας θα είχαν σωστότερο timing αν εφαρμόζονταν μαζί με τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής», σχολίασε.

(Visited 1 times, 1 visits today)