Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Η παραγωγή πετρελαίου επιστρέφει στην ένδοξη εποχή του 1970

Η παραγωγή από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ έφθασε στα επίπεδα του 1970 όπου η παραγωγή πετρελαίου είχε καταγράψει ρεκόρ και πλέον, 47 χρόνια μετά από το τελευταίο «πετρελαϊκό μπουμ» στο Τέξας οι ΗΠΑ επιστρέφουν στις ένδοξες εκείνες εποχές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την Τετάρτη, η παραγωγή τον προηγούμενο Νοέμβριο έφθανε λίγο κάτω από τα 10,04 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λίγο κάτω από το ρεκόρ που είχε καταγραφεί το Νοέμβριο του 1970.

Η αυξανόμενη παραγωγή από σχιστόλιθο έχει θέσει τις ΗΠΑ σε ανοδική τροχιά προκειμένου να ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία και να γίνει η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα παγκοσμίως, «ταράζοντας τα νερά» στις αγορές και στα γεωπολιτικά της ενέργειας. Η εκτίναξη της παραγωγής στις ΗΠΑ κατά την τελευταία δεκαετία έφερε σημαντική ανατροπή στη χώρα η οποία για πολλά χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού και έδειχνε ότι στο μέλλον θα εξαρτιόταν από τις ξένες εισαγωγές. Ωστόσο, η παραγωγή είναι πάνω από διπλάσια σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα του 2008 όπου η παραγωγή βρισκόταν στα 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η επιπλέον παραγωγή βοήθησε να παραμείνουν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα προς όφελος των καταναλωτών παγκοσμίως. Παράλληλα, έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας ενώ ενίσχυσε την ενεργειακή ασφάλεια και δημιούργησε νέες διεθνείς συμμαχίες προσφέροντας στην Ουάσινγκτον την ελευθερία να χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις ως εργαλείο στρατηγικής επιρροής.

«Για δεκαετίες, το μόνο ερώτημα ήταν πόσο γρήγορα θα αυξάνονταν οι εισαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Daniel Yergin, αντιπρόεδρος της IHS Markit. Τώρα οι παγκόσμιες αγορές έχουν μπει «στο χορό και χορεύουν», συμπληρώνει.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ένας καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου αλλά οι αγορές της από άλλες χώρες έχουν μειωθεί σημαντικά. Οι καθαρές εισαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων σημείωσαν πτώση 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον προηγούμενο Οκτώβριο από το peak των 12,9 εκατομμυρίων βαρελιών το 2006. Οι περιορισμοί στις εξαγωγές αργού αυξήθηκαν στο τέλος του 2015 και οι ΗΠΑ πλέον εξάγουν μεγάλες ποσότητες σε όλο τον κόσμο. Κατά τους εννέα πρώτους μήνες του προηγούμενου χρόνου είχε εξάγει περίπου 50 εκατ. βαρέλια αργού στην Κίνα, 20 εκατ. στη Βρετανία και 7 εκατ. στην Ινδία. Μετά από πτώση στα μέσα του 1980, η παραγωγή άρχισε να ανακάμπτει το 2009.

Οι ανεξάρτητες εταιρείες όπως η EOG Resources άρχισαν να εφαρμόζουν τεχνικές οριζόντιας γεώτρησης και υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking). Η παραγωγή δέχθηκε χτύπημα το 2014 όταν άρχισε η πτώση των τιμών ύστερα από την απόφαση του ΟΠΕΚ να μην συμπορευθεί με την αμερικανική παραγωγή κάνοντας περικοπές στην παραγωγή των κρατών του καρτέλ. Η δραστηριότητα μειώθηκε και δεκάδες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε χρεωκοπία. Παρ’ όλα αυτά η αμερικανική κεφαλαιαγορά εξακολούθησε να υποστηρίζει τη βιομηχανία παρέχοντας χρηματοδότηση και συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι και οι πιο ευάλωτες.

Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο σχιστόλιθος θα βάλει ένα πλαφόν στις τιμές με την επιπλέον παραγωγή να συμβάλει στην χαλάρωση της στενότητας που μπορεί να υπάρχει στην αγορά. Ωστόσο, ο κλάδος αυτός μετρά μόνο δέκα έτη ζωής και υπάρχουν πολλοί διαμεσολαβητικοί παράγοντες που πρέπει ακόμη να συνυπολογιστούν. Η μεγαλύτερη παραγωγή θα περιορίσει τον αντίκτυπο ενός σοκ στις τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ χωρίς όμως να τον εξαλείφει εντελώς. Οι χαμηλότερες τιμές έχουν συμβάλει σε ισχυρή αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο, αυξάνοντας παράλληλα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

By