Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Νέο περιστατικό βίας κατά νεαρού Αφροαμερικανού

Σε ερασιτεχνικό βίντεο που καταγράφει τη σύλληψή του και μεταδόθηκε από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ακούγεται ο φοιτητής να φωνάζει: «ρατσιστές!»

police-usaoooo

H βίαιη σύλληψη από λευκούς αστυνομικούς Αφροαμερικανού φοιτητή έπειτα από διένεξη σε μπαρ στην πολιτεία Βιρτζίνια των ΗΠΑ αναζωπυρώνει ακόμη περισσότερο την – ήδη σφοδρή – πολεμική για τον τρόπο με τον οποίο τα λευκά στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης συμπεριφέρονται στους νεαρούς Αφροαμερικανούς στις ΗΠΑ.

Στον Μαρτίζ Τζόνσον, ηλικίας 20 ετών, που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, νότια της Ουάσιγκτον, δεν επετράπη η είσοδος σε μια ιρλανδέζικη παμπ την Τετάρτη το βράδυ, όπου πραγματοποιούνταν εκδήλωση με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου.

Έξω από το κέντρο, πράκτορες – όλοι τους λευκοί – της πολιτειακής υπηρεσίας ελέγχου αλκοολούχων ποτών έριξαν τον νεαρό στο έδαφος με τη βία, ενώ ο ένας εξ αυτών είχε τοποθετήσει το γόνατό του στην πλάτη του νεαρού άνδρα προκειμένου να τον εμποδίσει να αντισταθεί.

Σε ερασιτεχνικό βίντεο που καταγράφει τη σύλληψή του και μεταδόθηκε από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ακούγεται ο φοιτητής να φωνάζει: «ρατσιστές!».

Στις εικόνες αυτές διακρίνεται ξεκάθαρα να αιμορραγεί στο κεφάλι καθώς έχει χτυπήσει στο πεζοδρόμιο. Ο φοιτητής διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου χρειάστηκε πολλά ράμματα

Την Τετάρτη το βράδυ, περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του 20χρονου.

«Την ώρα που οι αστυνομικοί με κρατούσαν με τη βία στο έδαφος, εγώ διερωτήθηκα: «πώς είναι δυνατόν;»», επισήμανε ο Μαρτίζ Τζόνσον, σε δήλωση που ανέγνωσε ο δικηγόρος του Ντάνιελ Ουάτκινς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η αστυνομία απήγγειλε εναντίον του φοιτητή τις κατηγορίες της εξύβρισης, της μέθης σε δημόσιο χώρο και της παρακώλυσης.Η αστυνομία της πολιτείας της Βιρτζίνια υποσχέθηκε ότι θα διεξαγάγει έρευνα.

By