Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

ΗΠΑ: Σχέδιο απόρριψης ασύλου για μετανάστες που περνούν από το Μεξικό

Τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική της εξακολουθεί να αναπτύσσει η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία σχεδιάζει την απόρριψη αιτημάτων ασύλου που υποβάλλονται στα νότια σύνορα των ΗΠΑ από τους μετανάστες που δεν ζήτησαν να τους αναγνωριστεί το καθεστώς πρόσφυγα στο Μεξικό ή σε άλλη χώρα στον δρόμο προς τις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ είναι γενναιόδωρες, όμως ολοκληρωτικά πνιγμένες από το βάρος που δημιουργούν εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι, οι οποίοι έχουν συλληφθεί στα νότια σύνορα της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ σε δελτίο τύπου, όπου ανακοίνωσε την εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου.

Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, «αποθαρρύνει τους οικονομικούς μετανάστες που θέλουν να εκμεταλλευτούν το σύστημα ασύλου μας».

Πρόκειται για ένα «προσωρινό» μέτρο εν αναμονή του Κογκρέσου που θα αναθεωρήσει τη μεταναστευτική νομοθεσία της χώρας, διευκρίνισε ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κέβιν Μακάλιναν.

Ορισμένες εξαιρέσεις έχουν προβλεφθεί, ιδίως για τα θύματα διακίνησης ανθρώπων.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ροές μεταναστών στα σύνορά τους με το Μεξικό, όπου περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συλλαμβάνονται κάθε μήνα από τον Μάρτιο, μεταξύ αυτών πολλές οικογένειες με παιδιά.

Προερχόμενοι οι περισσότεροι από φτωχές χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπου επικρατεί η βία, τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, οι μετανάστες καταθέτουν αίτημα ασύλου που τους επιτρέπει να παραμείνουν στο αμερικανικό έδαφος το διάστημα της εξέτασης της υπόθεσής τους από τη δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ τους κατηγορεί ότι εξαφανίζονται στη συνέχεια και διογκώνουν τον αριθμό των περίπου 10,5 εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Τζίμι Μοράλες, που έρχεται αντιμέτωπος με ολοένα πιο σθεναρή αντίσταση στην ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το μεταναστευτικό ζήτημα, ακύρωσε το ραντεβού που προγραμματιζόταν να έχει σήμερα Δευτέρα στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση αναβλήθηκε. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Γουατεμάλας ώστε να ληφθούν σθεναρά και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής κρίσης», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η κυβέρνηση του Τραμπ ανέστειλε τον Μάρτιο τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στα κράτη του λεγόμενου «βορείου τριγώνου» της κεντρικής Αμερικής (Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα) όπως απαίτησε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου, που κατηγορεί τις κυβερνήσεις τους ότι δεν κάνουν «τίποτα» για να εμποδίσουν τους μετανάστες να πηγαίνουν στις ΗΠΑ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By