Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Σε υψηλό 5μήνου οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Τα συνεχιζόμενα αιτήματα για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν στα 1,32 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 7 Μαΐου, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 21.000 σε 218.000 την εβδομάδα που έληξε στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη που επικαλείται το Bloomberg. Τα στοιχεία αυτά ξεπέρασαν τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων του πρακτορείου που ανέμεναν ότι θα διαμορφωθούν στις 200.000.

Τα συνεχιζόμενα αιτήματα για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν στα 1,32 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 7 Μαΐου, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.

Όπως αναφέρει το Bloomberg παρότι τα συνεχιζόμενα αιτήματα επιδομάτων υποδηλώνουν τη σταθερότητα της αγοράς εργασίας, η αύξηση των αρχικών αιτήσεων θα μπορούσε να εκληφθεί ως ανησυχητικό σημάδι. Καθώς η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ προχωρά σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της για να αντιμετωπίσει την αύξηση του πληθωρισμού, τα υψηλότερα επιτόκια αναμένεται να πλήξουν τη ζήτηση για εργασία.

«Το επίπεδο των αιτημάτων παραμένει σχετικά χαμηλό -ενδεικτικό των στενών συνθηκών στην αγορά εργασίας- αλλά αυξάνεται και αυτό σηματοδοτεί πιθανή συγκράτηση στις επερχόμενες προσλήψεις », δήλωσε η οικονομολόγος του Bloomberg, Eliza Winger.

By