Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υπεγράφη η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Κοινή δήλωση στην οποία τονίζεται η σημασία μίας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών

tsipras al sisi

Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη τριμερή συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτο πρόεδρο αλ Σίσι.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στο πλαίσιο της τριμερούς αλλά και των διμερών συναντήσεων επιβεβαιώθηκε εκ νέου η σταθερή ανάπτυξη της προλύπλερης και ευρύτατης συνεργασίας των τριών χωρών, μεταξύ λαών με μακροχρόνιους δεσμους.

Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν την κοινή δήλωση των Αθηνών στην οποία τονίζεται η σημασία μίας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο της δήλωσης εκφράζεται η υποστήριξή στις προσπάθειες του ΟΗΕ σε Συρία, Λιβύη και Υεμένη και υπογραμμίζεται η ανάγκη ειρήνης στη Συρία με όρους που θα επιτρέψουν την ανοικοδόμηση και συμφιλίωση της χώρας.

Διατυπώθηκε η συμφωνία για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών όπως ο ISIS καθώς και η ανάγκη για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης, της καταπολέμησης των δικτύων διακινητών. Ζητείται επίσης η δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστό ότι οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για ενεργειακά δίκυτα, για την ανακάλυψη ενός κοιτασματος στην Αίγυπτο, για την την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, καθώς και για την προώθηση αγωγών ενεργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαιού.

Επιπλεόν, υπήρξε συμφωνία για την ανάπτυξη της διαλιμενικής συνεργασίας, ενώ συζητήθηκαν οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει η καταστκευή της νέας διώρυγας του Σουεζ, καθώς και οι δυνανότητες για αμοιβαίες επενδύσεις.

Ανέφερε ακόμη ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός μόνιμου συνεννόησης και συνεργασίας, με ένα συμβούλιο που θα συναντίεται τακτικά.  Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός οι τρεις πλευρές συμφώνησαν οι συναντήσεις να μην έχουν μόνο έναν θεωρητικό χαρακτήρα αλλά να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν γίνει.

Στην επόμενη συνάντηση στο Κάιρο θα έχουμε να παρουσιάσουμε αποτελέσματα, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας αναφέροντας ότι πιθανώς να εξειδικευτούν με εγκαίνια συγκεκριμένων έργων στο έδαφος της Αιγύπτου και αργότερα στο κυπριακό έδαφος και στο ελληνικό.

Κλείνοντας επανέλαβε ότι στόχος η Μεσόγειος να μετατραπεί σε κοιτίδα ειρήνης και ανάπτυξης όπως αρμόζει στην ιστορία της. «Θέλουμε την Μεσόγειο μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Βάζουμε σήμερα γερά θεμέλια» ανέφερε.

By