Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

ΥΠΕΚΑ: Φοροαπαλλαγές για ενεργειακές επενδύσεις σε κτήρια

Την ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων έχει ζητήσει ήδη ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη

maniatis

Φοροαπαλλαγές για ενεργειακές επενδύσεις σε κτήρια προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα.

Την θέσπιση φοροαπαλλαγών για την ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων έχει ζητήσει ήδη ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, επισημαίνοντας ότι (σύμφωνα με τη μελέτη που συνοδεύει την τροπολογία) το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό καθώς οι απώλειες εσόδων από τη φοροαπαλλαγή υπερκαλύπτονται από τις εισπράξεις που θα προκύψουν από την αύξηση των συναλλαγών στην αγορά.

Η τροπολογία προβλέπει ότι ποσό ίσο με το 10% της δαπάνης για ενεργειακές επενδύσεις, με ανώτατο όριο δαπάνης τα 15.000 ευρώ, θα αφαιρείται από τον φόρο.

Δηλαδή η μέγιστη έκπτωση θα είναι 1500 ευρώ. Η πρόταση προβλέπει ότι οι επενδύσεις που θα είναι «επιλέξιμες» για απαλλαγή αφορούν:

  • Την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή για νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/ λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωληνώσεων.
  • Την αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου.
  • Την αγορά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και για την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας.
  • Την αγορά και εγκατάσταση αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης- θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών.
  • Τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτίρια με τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/ κουφωμάτων (στα οποία συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα, παντζούρια και ρολά) και τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος ή/ και στην οροφή (δώμα ή στέγη).
  • Τη δαπάνη για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από αρμόδιο επιθεωρητή.

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας τονίζεται ακόμη ότι οι επενδύσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, έχουν χαμηλό βαθμό εξάρτησης από εισαγωγές και αποτελούν δραστηριότητα εντάσεως εργασίας, στοιχεία που τις καθιστούν παράγοντα ανάπτυξης με ισχυρά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, μεταξύ άλλων και στην ελληνική περιφέρεια, όπου ο κλάδος των κατασκευών έχει ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία. Επίσης, ότι στα οφέλη θα πρέπει να προστεθεί και η σοβαρή οικονομική ωφέλεια της χώρας από την αναμενόμενη μείωση των εισαγωγών καυσίμων στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για κατασκευαστικά έργα, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 1,73 ευρώ, ενώ 0,38 ευρώ επιστρέφουν ως φορολογικά έσοδα και έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

By